Foto: BoBo
Foto: BoBo

Največ težav s kadri imajo obrtniki podjetniki. Predsednik obrtno podjetniške zbornice Zoran Simčič: "Mi obrtniki opažamo, da bo prej ali slej prišlo do zapiranja dejavnosti."

In dodaja, da je eden ključnih problemov odhod kadra čez mejo. "Večinoma čez mejo hodi kader s poklicno izobrazbo zaradi boljšega zaslužka."

Kar je tudi posledica visokih obremenitev plač pri nas. Sicer pa se v poklicne šole sploh ne vpisujejo, ugotavlja direktor Šolskega centra Nova Gorica Miran Saksida. Zato predlaga, da bi poklicne šole trajale štiri leta. "Gotovo bi to prineslo k promociji poklicnega izobraževanja, izboljšala bi se kakovost in povečala zahtevnost poklicnega izobraževanja. Posledično bi pomenilo tudi dvig plač tovrstnih kadrov."

Poklicem je potrebno ponovno dati veljavo, kar zahteva spremembo miselnosti celotne družbe, pa je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Mateja Ribič in predstavila novo platformo, ki so jo zasnovali skupaj z drugimi ministrstvi. "Želimo povezati izobraževalne sisteme z gospodarstvom in potrebami na trgu dela. Ta krog je potrebno skleniti. In ko bomo to storili, bomo proizvajali dovolj ustreznega kadra za naše potrebe na trgu dela."

Lokalne skupnosti se v projekte promocije poklicev vključujejo že vrsto let in na ta način v okviru svojih pristojnosti pomagajo pri reševanju problematike kadrov.