Pokrajine naj bi uvedli prvo leto po prihodnjih državnozborskih volitvah ali proti letu 2030, različno menijo v strokovni skupini za pokrajinsko zakonodajo.  Foto: BoBo
Pokrajine naj bi uvedli prvo leto po prihodnjih državnozborskih volitvah ali proti letu 2030, različno menijo v strokovni skupini za pokrajinsko zakonodajo. Foto: BoBo

Bodo pa voljo ljudi vsekakor poskušali upoštevati, zagotavljajo v strokovni skupini Državnega sveta za pripravo pokrajinske zakonodaje.

Na severnem Primorskem večjih težav pri uvedbi pokrajine ne pričakujejo, menijo v strokovni skupini državnega sveta. Pomisleke imajo, a ne na delo skupine, ampak na predvideno fiskalno decentralizacijo, poudarja Oton Mozetič iz Zveze za Primorsko: "Način zbiranja davkov, mesto zbiranja davkov in način delitve gredo od spodaj navzgor. To bo omogočilo, da bo pokrajina funkcionirala."

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

"Mislim, da bomo te predloge, ki bodo prinesli neko dodano vrednost pokrajinski zakonodaji, vsekakor upoštevali, predvsem bomo upoštevali voljo ljudi," zagotavlja državni svetnik z Goriške, Tomaž Horvat. Severna Primorska oziroma goriška statistična regija že deluje kot pokrajina, je prepričan novogoriški župan Klemen Miklavič: "Na nek način že usklajujemo in uresničujemo skupne projekte, ki imajo učinek na blaginjo, gospodarstvo, razvoj celotne regije."

In kakšne pobude, pomisleki iz lokalnih skupnosti so bili do zdaj? Gorazd Trpin iz strokovne skupine za pripravo pokrajinske zakonodaje: "Teh stvari je cela vrsta. Tako na področju šolstva, zdravstva, tudi kulture in predvsem na področju javnih služb, materialne infrastrukture."

Pokrajine naj bi uvedli prvo leto po prihodnjih državnozborskih volitvah ali proti letu 2030, različno menijo v strokovni skupini za pokrajinsko zakonodajo.