Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Podjetni Kraševci so že pred 100 leti v Kobjeglavi pripravili praznik, kjer sta osrednjo vlogo imela teran in pršut. Pobuda za organizacijo prireditve Praznik terana in pršuta je pred 50 leti prišla od kmetov, združenih v zadrugi in pršutarne Kras. Organizatorji so vedno poskrbeli, da je bilo veliko izobraževalnih vsebin, tudi zanimive razstave v šoli v Dutovljah. Z leti so praznik nadgradili z izborom vinske kraljice. Nad praznikom od prve izvedbe bdi Stanislav Renčelj: "Bistven prispevek je bil ocenjevanje terana. Strokovna služba je zbrala vzorce na terenu in vsi so bili veseli, da so dobili priznanja, ko so dosegli določeno število točk. To je bila bitka za kakovost. Od odkupa vina smo šli na odkup grozdja. Pri tem je bilo potrebno narediti velik tehnološki napredek v kleti. Z novo tehnologijo maceracije grozdja, z vinifikatorji. Za kakovost terana je bilo to odločilno."

Pomembno vlogo na prazniku je imela tudi povorka vozov, ki je imela etnološko vsebino. Od udeležencev je terjala znanje in skrb, da so voz uredili v skladu z izročilom. Predsednica turističnega društva Dutovlje Neva Filipčič je sodelovala že na prvi povorki. Visok jubilej je zanjo prelomnica, ko bo treba narediti evalvacijo organizacije povorke: "Razmišljala sem o tem, da bi morali določiti temo povorke. Da bi bili vsi vozovi na isto temo. Potem jih lahko oceniš. Ker lahko je nekdo vložil veliko truda, tema pa ni ustrezala, so potem izpadli oziroma dobili manj točk."

Kraški pršut so uspeli zaščititi pri Evropski komisiji kot zaščiteno geografsko označbo. Kras pa je tudi zibelka terana s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Praznik je najboljša promocija za kraški gastronomski posebnosti, zato je skrb za ohranitev tega dogodka v rokah vsake naslednje generacije, je še poudaril Renčelj.