Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potrebe po krvi se poleti spremenijo. To velja predvsem za turistična območja, kot je Istra in jo obišče veliko število ljudi, zaradi povečanega prometa so pogostejše prometne nesreče. Krvodajalcev je manj, pravi vodja Centra za transfuzijsko dejavnost Izola, Anja Rakušček:
"Po drugi strani pa tudi naši krvodajalci odidejo na dopuste, so odsotni ali zaradi počitniških dejavnosti ne morejo dati krvi."

Poleti je tudi več odklonov zaradi v povprečju znižanega hemoglobina v krvi. "Znižana vrednost hemoglobina je najpogostejši vzrok za odklon pri naših krvodajalcih. To ni razlog za skrb. Hemoglobina imajo zase čisto dovolj, ni pa dovolj za darovati kri."

Odslej pa ne bo več avtomatičnega odklona krvodajalcev na osnovi njihove spolne usmerjenosti, ampak po novem na osnovi tveganega spolnega vedenja: "To v praksi pomeni, da bodo lahko darovali kri tudi moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, v primeru, da niso izpostavljeni tveganemu spolnemu vedenju." Vprašalnike mora uskladiti razširjen strokovni kolegij, načeloma naj bi se to zgodilo do konca leta. Izolski center bo redno odprt tudi poleti: "Odvzemi potekajo kot običajno vsak torek, četrtek in petek med 7.30 in 11.00. Še vedno pa velja, da se je treba za termin naročiti."

Najpogostejši krvni skupini sta A in 0 pozitivni, zato je tudi potreba po njiju običajno največja. Ob izrednih pomanjkanjih pa pri pozivih krvodajalcev pomagajo Območna združenja Rdečega križa.