Viljem Toškan in Alenka Korošec Peruzin (PU Koper). Foto: Radio Koper
Viljem Toškan in Alenka Korošec Peruzin (PU Koper). Foto: Radio Koper

Koprska policijska postaja za izravnalne ukrepe zdaj deluje na nekdanjem mejnem prehodu Dragonja in se je tudi močno kadrovsko okrepila. Kot so izpostavili na četrtkovi novinarski konferenci, se je letos na meji s Hrvaško – po pričakovanjih – povečalo število nedovoljenih vstopov v našo državo, bistveno več pa je tudi prošenj za mednarodno zaščito. Koprska policijska uprava je obravnavala 2919 oseb, ki so nedovoljeno prestopile mejo s Hrvaško. Skoraj polovica jih prihaja iz Afganistana. Kar 2785 obravnavanih oseb je zaprosilo za mednarodno zaščito. Tujim varnostnim organom so izročili 22 oseb. Večina jih mejo še vedno prestopa peš. Obenem je vse več takšnih, ki uporabljajo javni prevoz - avtobuse, vlake. Vodja koprskega policijskega oddelka za državno mejo in tujce Viljem Toškan: "Predvsem se povečuje na območju Ilirske Bistrice oziroma bivših mejnih prehodov Starod in Jelšane, pa tudi prek železniške komunikacije Reka- Ilirska Bistrica."

Schengen bus Foto: Radio Koper
Schengen bus Foto: Radio Koper

Policisti lahko izravnalne ukrepe – torej preverjanje osebnih dokumentov, vozil in blaga v obmejnem prostoru – izvajajo zgolj naključno, a tudi na vlakih, avtobusih, v pristaniščih in glavnih prometnih povezavah. Na koprski policijski postaji za izravnalne ukrepe je trenutno 100 zaposlenih. Nove razmere narekujejo novo metodologijo dela. Naloge izvajajo na podlagi mesečnih analiz tveganja. Načelnica Alenka Korošec Peruzin: "Uporabljamo različno opremo, tako Schengen bus, v katerem je kot neke vrste mobilna pisarna, ima vso opremo, naprave za preverjanje pristnosti listin. Uporabljamo termovizijo, da preprečujemo nedovoljene migracije, uporabljamo civilna vozila."

Z italijansko in hrvaško policijo izvajajo dnevne mešane patrulje, izmenjujejo si podatke in usklajujejo ukrepe. Koprska policijska uprava letos sicer beleži četrtino vseh nedovoljenih prestopov meje v Sloveniji, največ, dve tretjini, jih zaznavajo na območju novomeške policijske uprave.