Foto: BoBo
Foto: BoBo

Glavni krivec za dražje storitve je višja cena električne energije. Ta se je v primerjavi z lani potrojila, je povedal direktor Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina, Luka Jejčič: "Cena najbolj poskoči tam, kjer je delež elektrike v skupnem strošku največji. In to je konkretno pri pripravi pitne vode in pri čiščenju odpadne vode. Cene pa bodo nižje pri ravnanju z odpadki in odvajanju odpadnih voda."

Zaradi rasti industrije se je precej povečala obremenitev ajdovske čistilne naprave, saj je nanjo namesto predvidenih 42 tisoč populacijskih enot priključenih 50 tisoč. Nove težave je povzročila okvara gnilišča, ki so ga morali v celoti izprazniti, blato pa začasno skladiščijo. Zato je tudi prišlo do neprijetnega vonja, ki so ga v zadnjem času zaznali domačini. "Največje težave so na liniji blata in na tem področju nastajajo tudi največji stroški. Blato predajamo podjetju, ki ga vozi v tujino. V tem blatu ostajajo prevelike količine vode, tako da so se nam tudi stroški bistveno povečali."

Jejčič je pojasnil, da so že uvedli določene ukrepe. Dolgoročna rešitev pa je posodobitev čistilne naprave. Občina je že naročila študijo variant, je dejal ajdovski župan Tadej Beočanin: "Kajti pristopov k reševanju problematike je več. Te variante bodo seveda preučevale rekonstrukcijo, nadgradnjo čistilne naprave kot tudi gradnjo povsem nove čistilne naprave. Pričakujem, da bomo do konca leta že imeli odgovor, katera bo tista ključna rešitev, tako da bomo lahko že prihodnje leto pristopili k temu."

Ne glede na izbrano rešitev pa bo investicija draga, saj so variante ocenjene na več kot 10 milijonov evrov, je še dodal Beočanin. Ajdovski svetniki so nove cene komunalnih storitev sinoči potrdili, Vipavci bodo o njih razpravljali prihodnjo sredo. Po objavljenem sejnem gradivu bi štiričlanska družina v Vipavi mesečno plačevala kar 15 evrov več.