Foto: Radio Slovenija/Marjana Mirković
Foto: Radio Slovenija/Marjana Mirković

Na Hrvaškem so v okviru letošnjega popisa prebivalstva prvič omogočili digitalni dostop do vprašalnikov, na teren pa bo v prihodnjih tednih odšlo tudi več tisoč popisovalcev. Popis bo pokazal tudi število Slovencev, ki živijo na Hrvaškem. V zadnjih desetletjih njihovo število upada. Predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev na Hrvaškem Barbara Riman:

"Popis je pomemben zaradi določenih pravic. Če se bo zmanjšalo število pripadnikov slovenske narodne skupnosti, potem ne bomo več imeli določenih možnosti. Predvsem gre za možnost na manjšinskih volitvah, oziroma na ravneh občine, mesta, županije, v svete slovenske manjšine ali predstavnike slovenske manjšine."

Ti pa so most med narodno skupnostjo in lokalno oblastjo ter podpirajo različne manjšinske projekte in programe, kot je učenje slovenskega jezika, dodaja Rimanova:

"Leta 2019, ko so bile volitve, smo imeli pravico do 40 predstavnikov slovenske manjšine, tako da smo zaskrbljeni, da se bo to število zmanjšalo."

Še pred začetkom popisa so v Zvezi pripravili večjo akcijo:

"Z eno karikaturo, dopisom in obrazložitvijo, želimo povedati, kaj se bo zgodilo, če se ne bomo opredelili kot Slovenci na popisu. Bo tudi akcija-oglas v lokalnih medijih na Hrvaškem. Slovenska društva pa so aktivna na območjih, kjer delujejo. Tako da na primer društvo v Pulju in svet manjšine mesta Pulj je pripravil film, tudi društvo Bazovica na Reki je opozorilo svoje člane."

Prvi rezultati popisa naj bi bili znani predvidoma čez dva meseca.