Koprski župan Boris Popovič, ki je v drugem krogu po neuradnih podatkih za las izgubil županske volitve v Kopru, je vložil ugovor na delo volilnih organov. Foto: BoBo
Koprski župan Boris Popovič, ki je v drugem krogu po neuradnih podatkih za las izgubil županske volitve v Kopru, je vložil ugovor na delo volilnih organov. Foto: BoBo

»Glede na tesen izid volitev Kopru je nedvomno bilo potrebno, da zahtevamo najprej štetje vseh glasovnic oddanih na voliščih, tako tistih veljavnih, kot tistih neveljavnih. Namreč, nekateri podatki kažejo na to, da bi lahko prišlo pri sami izvedbi volitev do nekaterih nepravilnosti, zato je posebej utemeljena zahteva, da se glasovnice ponovno prešteje. V kolikor se bodo te nepravilnosti potrdile kot resnične, pa seveda v ugovoru zahtevamo tudi odpravo teh nepravilnosti. O tem bo odločala občinska volilna komisija.«

Ta mora o ugovoru odločiti najpozneje četrti dan od dneva glasovanja. K morebitnemu vnovičnemu štetju povabi predstavnike kandidatov oziroma list, ki jih ugovor zadeva.

Tudi v Bržanovem štabu so zaznali nekaj manjših nepravilnosti na voliščih, a te po njegovem ne bodo bistveno vplivale na rezultat. Koprsko volilno telo sicer ni bilo še nikoli tako razdeljeno. Aleš Bržan upa, da se bodo strasti med podporniki obeh kandidatov umirile:

»Že pred volitvami sem povedal volilcem in volilkam , da bo šlo najverjetneje za tesen izid, da je pomemben vsak glas in dejansko vsak glas je bil pomemben. Veliko jih je bilo tudi ZA protikandidata, gospoda Popoviča, kar je tudi znak, da ima precejšen del spoštovanja. Ampak ljudje so se odločili za spremembo in do spremembe je prišlo.«

V Kopru smo sicer lahko v zadnjih dneh spremljali napet filmski scenarij, ki je na koncu veselje prinesel Alešu Bržanu. Če ne bo sprememb po ugovorih in morebitnem štetju glasov, bo Bržan kmalu sedel na županski stol. S tem pa se bo njegova županska zgodba šele začela.

Komentar odgovornega urednika Radia Koper Andreja Šavka:

V Kopru se je ponovila zgodba izpred 16ih let, ko so volivci izbrali spremembo. Boris Popovič je takrat prepričal s karizmo in s politiko neobremenjenega novinca. V naslednjih letih je njegova podpora le še rasla, tudi zaradi vidnih sprememb in razvoja v občini. Vse dokler je njegov stil vodenja postal preveč oblastniški in ni dopuščal nobene možnosti sodelovanja. Ali z mano ali proti meni.

Aleš Bržan na drugi strani prav gotovo ni prepričal s karizmo. Težko bi sploh rekli, da je zmagal, saj so bile nedeljske volitve bolj referendum o Borisu Popoviču. Bržan napoveduje, da bo drugačen župan. Deluje umirjeno, na trenutke precej mlačno. Zelo slabo bi bilo, če bi Koper zaradi neodločnosti župana začel zaostajati v razvoju. Mesto je po volitvah močno razdeljeno in zato bo vsaka poteza še toliko bolj na preizkušnji. Zdaj je nujno treba umiriti strasti in župan ima pri tem glavno vlogo. Vsakršna maščevalnost, h kateri bi ga lahko morda kdo napeljeval, bi bila povsem odveč in za občino škodljiva. Tudi v Novi Gorici je prišlo do spremembe, a za razliko od Kopra je tam ekipo gotovo bolj uigrana, z jasno vizijo razvoja. Tudi mesto samo ni tako razdeljeno, predvolilne debate so bile mirne in konstruktivne.

Lokalne volitve bi morale biti, pa naj zveni še tako klišejsko, praznik demokracije. V resnici so vse prej kot to. Volitve, kakršnekoli, zadnja leta prinašajo veliko nervoze, delitve na vaše in naše, zlivanje gnojnice na anonimnih forumih in socialnih omrežjih. K temu veliko prispevamo ali bolje prispevajo različni mediji. Tudi taki, ki v resnici to sploh niso. Objave intervjujev in slik zgolj enih kandidatov, voditelji, ki bolj kot vsebino, iščejo gladiatorski spopad, ali celo šov brez voditelja, v katerem se kandidata prerekata brez repa in glave. Vse to smo videli med tokratnimi lokalnimi volitvami, ki bodo v zgodovino zapisane tudi po tem, da so na površje spet priplavali že odpisani kandidati in da so tokratne volitve zaradi neprimerne komunikacije celo odnesle ministra. Tega je pri nas sila enostavno zamenjati. Župana pač ne. Ta navadno ostaja na položaju kljub težkim kritikam ali celo obsodbam na sodišču. Zato je edina možnost za zamenjavo oblasti udeležba na volitvah. In prav ta je bila letos ključ do sprememb.