Foto: Tomaž Primožič, FPA
Foto: Tomaž Primožič, FPA

S slovenskimi vrhunskimi športniki se veselimo, ko zmagujejo. Ko so poškodovani ali okrevajo, so mimo oči navijačev v rokah zdravniške stroke. Portoroške terme, ki imajo koncesijo za izvajanje fizioterapije, in bolnišnica Valdoltra, so se povezale v olimpijski referenčni športno-medicinski center. Direktor bolnišnice in ortoped Radoslav Marčan je dejal, da o takšnem centru sanja že 30 let. "Izkušnje so pokazale, kaj današnji športnik potrebuje, kaj ga zanima: od trenutka, ko je poškodovan. Sprašuje se, ali lahko trenira, koliko časa bo okreval in kdaj bo spet lahko začel trenirati in tekmovati."

Vodja centra v Termah Portorož Marko Vidnjevič pravi, da so morali za pridobitev naziva izpolniti pogoje Olimpijskega komiteja, nekaj dela jih še čaka. "Dogovoriti moramo protokole, tako za vrhunske športnike kot rekreativne, da bo proces kontroliran od predoperativne priprave do popolne in končne rehabilitacije. Obe inštituciji delujeta samostojno, a že kompatibilno."

Dan slovenskega športa

Praznujemo ga v spomin na 23. september leta 2000, ko je ob zmagi veslačev Iztoka Čopa in Luke Špika ter strelca Rajmonda Debevca na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyju prvič zaigrala slovenska himna.

Center navezuje tudi čezmejne stike, tako na Hrvaškem kot v Italiji. Tam se z enim od italijanskih nogometnih klubov dogovarjajo, da bi postali njihov rehabilitacijski center.

Jutrišnji dan slovenskega športa pa ni namenjen zgolj praznovanju vrhunskih dosežkov naših izjemnih športnikov. Z njim želijo spodbuditi k rednemu športnemu udejstvovanju, saj stopnja telesne dejavnosti v Sloveniji upada. Še posebej je upad pospešila epidemija.