V Trnovskem gozdu je trenutno aktivnih približno 14 sečišč, na treh deloviščih pa urejajo gozdne vlake. Foto: BoBo
V Trnovskem gozdu je trenutno aktivnih približno 14 sečišč, na treh deloviščih pa urejajo gozdne vlake. Foto: BoBo

Po poletnem premoru se je septembra začelo obdobje zimskih sečenj. Zanimalo nas je, kako napreduje uresničevanje dogovorov med civilno iniciativo Ljubitelji narave in gozda Trnovske planote, Zavodom za gozdove in družbo Slovenski državni gozdovi, ki so bili sprejeti po opozorilu domačinov o neprimernem gospodarjenju s tem skoraj v celoti državnim gozdom.

V Trnovskem gozdu je trenutno aktivnih približno 14 sečišč, na treh deloviščih pa urejajo gozdne vlake. Tudi prihodnje leto bo posek, zaradi zamud iz prejšnjih let, presegel največjega dovoljenega, je pojasnil vodja tolminske območne enote Zavoda za gozdove, Edo Kozorog: "Bo v obsegu 21 tisoč 200 kubičnih metrov. Tak obseg sečenj bo še prihodnje leto, potem pa se bodo stvari normalizirale."

"Smo pa veseli, ker se bo bistveno znižal odstotek končnih posekov, mi smo jih imenovali goloseki," je zadovoljna Mojca Milone iz civilne iniciative Ljubiteljev narave in gozda Trnovske planote, saj se bo z letošnjih 80 odstotkov znižal na 14. Domačini opažajo, da se je izboljšala tako urejenost gozdnih cest kot sečnih ostankov. Da sečišča niso bila urejena skladno s pravilnikom, je ugotovila tudi gozdarska inšpekcija, ki je letos opravila nadzor 44 sečišč v državnih gozdovih na tem območju, kršitve pa je odkrila na skoraj polovici delovišč. Nadzor sta sicer okrepila tako zavod kot družba SIDG. Milonejeva dodaja, da si želijo spodbuditi socialne funkcije gozda: "Da bi bili pri teh vključeni tudi krajani, otroci, družine. Ideja je, da bi naredili muzej lesarstva in gozdarstva na Lokvah, da bi to tudi širilo turistično ponudbo."

V ta namen je Kozorog predlagal oblikovanje delovne skupine, "ki bi pripravljala podlage za te skupne projekte. Mi smo predlagali, da bi bilo to pod okriljem krajevne skupnosti ali občine ali kakšne druge podobne institucije."

Ker sečnih ostankov ni dovoljeno pobirati iz gozda, jih bo družba Slovenski državni gozdovi predvidoma spomladi prihodnje leto začela prodajati na začasnih skladiščih na kamionski cesti. Kot so pojasnili v družbi, bodo v ceni upoštevali ceno lesa in stroške, bo pa ta nižja od cene drv, ki jih prodajajo za kurjavo.