Anton Nanut je dirigent z glasbo v duši. Je maestro s presežki - dirigiral je največjemu številu tujih orkestrov, izvedel največ slovenskih del in posnel največ zgoščenk. Foto: BoBo Foto:
Anton Nanut je dirigent z glasbo v duši. Je maestro s presežki - dirigiral je največjemu številu tujih orkestrov, izvedel največ slovenskih del in posnel največ zgoščenk. Foto: BoBo Foto:
false
Maestro Nanut je dirigiral več kot dvesto tujim orkestrom. Poleg večine italijanskih orkestrov je vodil tudi ugledne ansamble, kot so Leningrajska filharmonija,Varšavska filharmonija, Praška filharmonija, Simfonični orkester iz Monterreyja, Dunajski simfoniki, Budimpeška filharmonija, orkester Teatra Colon v Buenos Airesu. Na sliki Anton Nanut in Orchestra di Padova e del Veneto. Foto: Toni Dugorepec

Glasba mu je bila položena že v zibelko, v domačem Kanalu ob Soči je pri enajstih letih kot zborovodja in organist nadomestil očeta, ki so ga okupatorji odgnali v koncentracijsko taborišče. Občasno je v Gorico zahajal na lekcije k Emilu Komelu, dirigiranje je študiral na Akademiji za glasbo v ljubljani. Vodil je Mestni simfonični orkester v Dubrovniku, dirigiral v Slovenski filharmoniji in praktično vsem tedanjim jugoslovanskim orkestrom.

Z dirigentsko paličico je zaznamoval Simfonični orkester RTV Slovenija. Anton Nanut se je zapisal v sam svetovni vrh dirigentov, kar potrjujejo številne nagrade in sodelovanja z izjemnimi solisti, kot so sta bila Rostropovič in Dubravka Tomšič Srebotnjak.

Ustanovil je zbor primorskih študentov, ki so ga poimenovali po Vinku Vodopivcu.

Anton Nanut je ustvaril izjemno mednarodno in zavidljivo glasbeno kariero. Dirigiral največjemu številu tujih orkestrov, posnel največ zgoščenk, izvedel največ slovenskih del; je tudi edini, ki je dirigiral in posnel vse Mahlerjeve simfonije, najzahtevnejšo Osmo celo trikrat, večkrat pa je dirigiral tudi Beethovnovo Deveto, tudi v tujini.

Močna, umetniško celovita in v svojem nastopu prepričljiva dirigentska osebnost je doživela tudi plodno studijsko dejavnost, ki je posneta na skoraj dvesto nosilcih zvoka. Tako so zapisali v obrazložitvi Prešernove nagrade, ki jo je maestro prejel leta 2011. Kronala je več kot pol stoletja dolgo umetniško pot dirigenta, a tudi pedagoga in kulturnega delavca. Z ustanovitvijo Mednarodnega festivala sodobne glasbe Kogojevi dnevi je veliko prispeval k uveljaviti slovenske glasbe ter k oblikovanju enotnega kulturnega prostora.

Bil je spoštovan in častni občan občine Kanal ob Soči, kjer se bodo od njega poslovili v nedeljo.