Foto: arhiv MMC RTV Slovenija Foto:
Foto: arhiv MMC RTV Slovenija Foto:

Pošta Slovenije prodaja 35 nepremičnin, od tega 6 na Primorskem, in sicer v Lokvi, Dutovljah, Materiji, Obrovu, Planini pri Rakeku in na Colu. Vse, z izjemo tiste v Lokvi, so prazne in čakajo na prevzem. Prodaja je večinoma povezana s preoblikovanjem rednih pošt v pogodbene.

Pošta Slovenije je pred petimi leti začela uvajati pogodbene pošte. Te so se po začetnem nezaupanju in nerazumevanju dobro prijele, pojasnjuje svetovalka poslovodstva, : "Približno 80 odstotkov ljudi je zadovoljnih z delovanjem pogodbene pošte."

Pogodbene pošte so tudi na Primorskem: "Na območju PE Koper v tem trenutku posluje 29 pogodbenih pošt od skupaj 33 kontaktnih točk. Ko pošto preoblikujemo, zaposlene prezaposlimo na podobna oziroma druga delovna mesta."

Kljub temu se še vedno soočajo s pomanjkanjem ljudi, zlasti na področju dostave: "Ta trenutek smo od načrtovanih dodatnih 111 dodatnih zaposlitev uspeli zapolniti 77." Delavce zato iščejo tudi v tujini: "56 delovnih mest je razpisanih na zavodu za zaposlovanje v Srbiji , in sicer za področje pomožnih del, voznikov in v manjšem obsegu tudi pismonoš."

Vsi, ki jih bodo zaposlili, bodo deležni ustreznega izobraževanja: "Tudi jezikovnega. Vključeni bodo v program začetne integracije priseljencev. Posebej poudarjamo, da preden bodo prišli v neposredni stik s strankami, uporabniki, bomo preverili njihovo znanje in bodo deležni pomoči." Na pošti verjamejo, da je to izvedljivo in tudi možno, še dodaja sogovornica.

Prispevek Jasne Preskar: