Foto: Radio Koper/Ingrid Kašca Bucik
Foto: Radio Koper/Ingrid Kašca Bucik

Pridelovalci sadja žal niso zastonj trepetali pred pozebo. Uresničile so se vse napovedi. Nizke temperature so, kot kažejo prve ocene, največ škode naredile v slovenski Istri. Tokrat tudi na višjih legah, pravi svetovalka Urška Klančar:"Lahko povemo, da je škoda na kakiju 100-odstotna. Še tisto, kar je ostalo od pozebe 19. marca, je zdaj popolnoma uničeno, tudi ob morju. Marelice so zmrznile že marca, prav tako aktinidije. Za ostalo bomo morali počakati še par dni."

Prizadete so tudi vrtnine. Nizke temperature so kosile tudi v Vipavski dolini in Goriških Brdih. Ponekod so se spustile tudi do šest stopinj pod ledišče. Katere sadne vrste so najbolj prizadete? Specialist za sadjarstvo Vasja Juretič: "Praktično vse, razen tistih sadnih vrst, ki še niso prišle v fazo cvetenja. Predvsem jablana, ki je še toliko nazaj, da bi eventuelno večina pridelka lahko ostala. Vse ostale sadne vrste so pa zelo kritične. Predvsem češnja, ki je v polnem cvetenju, celo v tisti zadnji fazi, kar lahko povzroči tudi poškodbe na plodičih."

Proti pozebi pravzaprav ni ukrepov, razen oroševanja. Vendar vode v zadrževalniku Vogršček zaradi sanacije ni, prav tako pa obstoječa infrastruktura zanj ni primerna, dodaja Juretič. "Klasični namakalni sistemi niso dovolj zmogljivi, kajti za protislansko zaščito moramo imeti posebne šobe in razpršilce."

Tudi za jutri napovedujejo nizke temperature. Učinkovite zaščite pred pozebo pravzaprav ni. Možno je sicer pred pozebo drevje poškropiti s krepilci z aminokislinskimi pripravki, kar lahko nekoliko ublaži posledice.

Ingrid Kašca Bucik