Rdečemu sadežu se Brici po novem poklanjajo s Festivalom briške češnje. Foto: Dobro jutro
Rdečemu sadežu se Brici po novem poklanjajo s Festivalom briške češnje. Foto: Dobro jutro

Briška občina se v letošnjem letu lahko pohvali z zavidljivo visokim proračunom. Je tretji najvišji v zgodovini občine in znaša 11 milijonov evrov. Tako visok je na račun državnih vlaganj. Šest milijonov je znašala investicija v obvoznico Kojsko. Dela so se končala, uradno jo bodo odprli, ko bodo odpravljene manjše pomanjkljivosti, je pojasnil župan Franc Mužič: "Računali smo, da bomo za občinski praznik imeli odprtje. To ni bilo možno, ker izvajalci niso uspeli vsega opraviti. Predvsem, ker gre za dodatno investicijo proti Gonjačam, ki se izvaja. Računamo, da bo v enem mesecu ta stvar končana. Z ministrico, ki je bila pred kratkim v Medani, smo se nekako dogovorili, da bo obvoznica uradno odprta za državni praznik, 26. junija."

Na sinočnji slavnostni seji v Vipolžah so podelili tudi občinske nagrade. Najvišjo, naziv častnega občana, je prejel Izidor Simčič – Dorče. Največja zapuščina tega briškega arhitekta, ki jo je komisija prepoznala kot njegovo življenjsko delo, je obnova slikovite vasice Šmartno, pri kateri je sodeloval kar štiri desetletja. Tudi po njegovi zaslugi so se, tako so zapisali v obrazložitvi, Brda iz zaostalega in nerazvitega območja na robu države razvila v eno pomembnejših turističnih destinacij.

V Brdih so podelili tudi dve občinski nagradi. Aleš Kristančič jo je prejel za dolgoletni doprinos k uveljavljanju Konzorcija Brda in promociji briškega teritorija, Edoardo Reja pa za izjemne športne dosežke in širjenju prepoznavnosti Brd v mednarodnem prostoru. Občinska priznanja so prejeli Nogometni klub Brda Dobrovo, Vanda Cukjati, Lea Blažič in Ivan Skubin.