Lastnik jadrnice Andrej Melničenko je napovedal, da se bo pri nas zadrževal predvidoma do sredine decembra. Foto: BoBo
Lastnik jadrnice Andrej Melničenko je napovedal, da se bo pri nas zadrževal predvidoma do sredine decembra. Foto: BoBo

V minulih dneh je jadrnica pritegnila veliko pozornosti, saj je njene tri jambore videti tudi iz nekoliko oddaljenih vasi. Čeprav je prometa v koprskem zalivu veliko, tudi na Upravi za pomorstvo pravijo, da je tako velika zasebna ladja v naših vodah redkost.

Prvi stik med trojamborno jadrnico, ki jo poganja tudi hibridni sistem dizelskih in električnih motorjev, ter slovenskimi pomorskimi oblastmi, je bil pred dnevi, ko se je naprej najavila, nato pa tudi zasidrala pred Piranom, opisuje Primož Bajec z Uprave za pomorstvo: "Najprej je bila namenjena na sidrišče pred Piranom. Nato so se zaradi močnejšega juga želeli umakniti v Koper, kjer smo jim ponudili to sidrišče na južnem delu Koprskega zaliva."

Pri najavi so morali poleg članov pasadke navesti podatke za carino: alkohol in cigarete. Običajno opravljajo ladje te prijave prek agentov. Ladjar si izbere agente iz nabora, ki nato opravi prijavo prek informacijskega sistema, ki ga poznajo. Ko je prijava končana, lahko vpluje.
Pritegnila je pozornost tako malih kot velikih slovenskih morjeplovcev, ki so jo obpluli. Posadka je verjetno vajena tega, da si ladjo radovedneži ogledujejo, saj je taka ladja seveda posebnost. Načeloma lahko plujejo do nje, seveda upoštevajoč razmere glede vetra, tokov, da plovila ne bi trčila.
Še večja atrakcija bi bila, če bi razprla jadra in v njih lovila primorski veter: "Slišali smo, da bo verjetno opravila kakšno poskusno vožnjo z jadri. Kdaj in če res, pa ne vemo."

Kdo je na ladji, zaradi varovanja osebnih podatkov ne smejo razkriti. S pomožnimi čolni se do obale tu in tam zapelje kateri od članov posadke ali gostov. Lastnik je najavil, da bo tu okvirno do sredine decembra.