Škofije: policijski nadzor na izhodu iz Slovenije. Foto: Radio Koper
Škofije: policijski nadzor na izhodu iz Slovenije. Foto: Radio Koper

Notranji minister Aleš Hojs je v zvezi s tem sinoči pojasnil, da odhoda iz države posamezniku ni mogoče preprečiti, bodo pa policisti izdajali globe za neupravičeno prehajanje meje: "Policisti bodo zadeve na izhodu preverjali in bodo, v kolikor bi prišlo do teh neupravičenih potovanj, vse najprej opozorili naj se v državo vrnejo. Šele v naslednjem koraku bodo tudi kaznovali."

Notranji minister je še povedal, da so bile zaostritve prehajanja državne meje nujne. Kot je pojasnil, ga je zdravstveni minister osebno obvestil o povečanju števila hospitaliziranih bolnikov z območja nekdanje Jugoslavije.

Ovire oziroma zapore na maloobmejnem prehodu Plavje. Foto: Radio Koper
Ovire oziroma zapore na maloobmejnem prehodu Plavje. Foto: Radio Koper

Od včeraj tako ni več mogoče potovati v države na rdečem seznamu, razen za izjeme, kot so denimo dnevi delovni migrani. Nekateri pravniki pa že napovedujejo ustavno presojo, saj pravijo, da je lahko ustavno sporno prepovedati ljudem, da oddidejo iz države. Minister Hojs je za sinočje Odmeve dogovoril takole: "Zakon o nalezljivih boleznih nedvomno dopušča možnost omejitve gibanja. V tej omejitvi gibanja je zapisano, da je izstop iz države prepovedan. Seveda je fizično komurkoli to prepovedati, če bo kdo prišel na mejo in vztrajal pri tem, da iz države odide, mu bo policist zgolj napisali kazen."

Prehajanje meja je možno zgolj na nadzornih točkah, nekdanji maloobmejni prehodi so fizično zaprti. Na nadzorni točki na Škofijah to jutro promet poteka tekoče, avtomobili in tovornjaki sicer stojijo v koloni, kar morajo vzeti v zakup predvsem tisti, ki v Italijo odhajajo na delo.

Tjaša Škamperle