Od danes lahko čezmejni dnevni delovni migranti, tisti, ki mejo prehajajo zaradi izobraževanja, in dvolastniki zemljišč v Slovenijo brez napotitve v karanteno vstopijo samo, če predložijo negativen izvid testa na novi koronavirus, ki ni starejši od sedem dni. Taka je danes vrsta v Solkanu. Foto: Radio Koper
Od danes lahko čezmejni dnevni delovni migranti, tisti, ki mejo prehajajo zaradi izobraževanja, in dvolastniki zemljišč v Slovenijo brez napotitve v karanteno vstopijo samo, če predložijo negativen izvid testa na novi koronavirus, ki ni starejši od sedem dni. Taka je danes vrsta v Solkanu. Foto: Radio Koper

Na meji z Republiko Italijo morajo od danes čezmejni dnevni migranti, dvolastniki ter tisti, ki prehajajo mejo zaradi izobraževanja ali zdravstvenega razloga, pokazati negativni izvid testa na novi koronavirus.

Na kontrolnih točkah na severnem Primorskem promet poteka tekoče. Je pa zjutraj nastala dolga vrsta ljudi na nekdanjem mejnem prehodu v Solkanu, ki so tam čakali na brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi.

V Solkanu so bili v dolgi vrsti čakajočih večinoma dnevni migranti, ki so pred kontrolno točko čakali na brezplačno testiranje.

"Začasno bivam v Italiji, delam pa pri nas, imam sp. To rabim za prehod meje."

"Jaz imam podjejte, imam stalno bivališče v Italiji. Podjetje pa ima v Sloveniji."

"Mislim, da bi bilo boljše, da bi začeli testirati ob 6. uri. Da so tisti, ki gredo v Italijo, točno na delu."

"Živim tu v Sloveniji, v kraju Loke in grem v Italijo. Brez tega testa ne morem priti domov."

Novogoriška civilna zaščita je zjutraj v Solkanu ugotovila, da so se želeli brezplačno testirati tudi tisti, ki ne sodijo v predvideno kategorijo vladne uredbe.

Vodja štaba Simon Vendramin: "Danes je malo večja gužva, vendar če se bodo ljudje znali enakomerno prerazporediti preko tedna, ocenjujemo, da tukaj ne bi smela biti gneča. Smo pa ugotovili, da je med temi, ki so trenutno v vrsti, tudi nekateri, ki na to točko ne sodijo. Zato javno apeliram, da je ta točka namenjena izključno samo delovnim migrantom in drugim izjemam, ki so navedeni v odloku."

Z izvajalcem, ki opravlja testiranje, so zato sklenili dogovor. Sašo Kogovšek, član CZ Nova Gorica: "Pravkar smo se dogovorili z izvajalcem, da se lahko testirajo samo tisti, ki predložijo izjavo o prehodu meje."

Na kontrolnih točkah na cestnih povezavah z Italijo - v Vrtojbi in na Robiču - pa v jutranjih urah in dopoldne ni bilo zastojev.

Dopoldansko dogajanje na Dragonji in na Škofijah ob novosti, da morajo tudi tisti, ki so prej spadali pod izjeme, od danes naprej ob vstopu v Slovenijo pokazati negativen izid testa na covid-19, ni pokazalo posebnosti. Na obeh mejnih prehodih ni bilo povečane gneče ali zaostankov ob preverjanju dokumentov pri prehajanju meje. Na Škofijah so nekaj vozil usmerili nazaj v Italijo.

Na točki za hitro testiranje v Zadružnem domu je delo zjutraj teklo nemoteno.

V Zdravstvenem domu v Luciji pa so v minulih dneh zaznali več zanimanje za brezplačna testiranja s strani čezmejnih delovnih migranotov, zato so razpoložljivosti povečali. Marko Grdina: "V ta namen, ker je tudi povpraševanje po hitrih testih veliko smo v našem Zdravstvenem domu organizirali še tretji dan množičnega testiranja, poleg srede in petka smo dodali še torkov termin."

Za delovne migrante pri prehajanju hrvaško-slovenske meje zadostuje sms sporočilo. To so nam potrdili tudi na koprski policijski upravi. V izogib težavam, da ne bi mogli zagotoviti avtentičnosti SMS-a, pa sicer svetujejo tudi pisno dokazilo.

Nataša Uršič, Tjaša Lotrič