Grad Prem. Foto: BoBo
Grad Prem. Foto: BoBo

Predjamski grad, vklesan v 123-metrsko navpično skalo, je v lasti države, njegov najemnik pa je družba Postojnska jama. Trenutno je še zaprt. Zakaj, nam je povedal predsednik uprave Marjan Batagelj

"Čas korone je tudi čas, ko smo lahko izvedli večja investicijska dela. Eno od teh je tudi ureditev poti do Predjamskega gradu. Ne glede na to, da dela ne bodo v celoti končana, gredo pogovori z ministrstvom za kulturo v smeri, da se grad za obiskovalce odpre v začetku julija, ko se začne turistična sezona, ki bo sicer kratka. Ampak boljše je izkoristiti dva meseca viška turistične sezonekot odpirati šele kasneje."

Številne obiskovalce pa v teh dneh privablja premski grad. Direktorica TIC Ilirska Bistrica Maja Uljan.

"Grad je v celoti obnovljen. Poleg tega, da je mahjen, intimen, da se človek tu počuti kot doma, ima tudi prekrasen pogled na celotni bistriško dolino, na Snežnik, pa vse do hrvaške Učke. Pred koronskimi časi ga je na leto obiskalo okrog 5000 ljudi, precej je tudi organiziranih skupin, zlasti v pomladanskem in jesekem času, poleti pa ga obiščejo individualni gostje in manjše skupine."

Grad je zanimiv tako družinam z majhnimi otroki kot tudi tistim, ki jih zanimajo gradovi in njihova zgodovina.