Gostince razburja, da bodo pri gostih morali preverjati pogoje PCT. Foto: BoBo
Gostince razburja, da bodo pri gostih morali preverjati pogoje PCT. Foto: BoBo

V gostinskih lokalih na Obali, ki imajo terase in vrtove, oziroma lahko strežejo tudi zunaj, se s preverjanjem PCT pogoja ne obremenjujejo. Drugi velike izbire pravzaprav nimajo. Če hočejo delati in nočejo imeti težav, bodo pač morali preverjati, ali imajo njihovi gostje ustrezno potrdilo za vstop v notranjost. Ukrep med gostinci na splošno nima podpore: "Ne preverjamo in tudi v bodoče ne bomo preverjali. Nismo pristojni, da nekoga sprašujemo po dokumentih ali zdravstvenem stanju, tako da je ta ukrep za gostince po mojem neizvedljiv. Mi se tega vsekakor ne bomo držali. Raje bomo zaprli notranjost lokala, tako da bodo stranke zunaj. Na Obali nam pogoji to tudi omogočajo. /.../ Mi gostom povemo, kaj vse potrebujejo za vstop v lokal. Tega nam doslej ni bilo treba preverjati, so pa morali izpolnjevati pogoje zaradi inšpekcije. Od zdaj naprej pa ne vem, kako se bodo odločili naši nadrejeni."

V hotelih in drugih nastanitvah goste že ob rezervaciji opozorijo, da morajo izpolnjevati pogoje in predložiti ustrezno potrdilo. Doslej s tem večinoma ni bilo težav:
"Ni problema pri njih; najprej nam po elektronski pošti pošljejo dokazila, potem pa jih pokažejo še ob prihodu."

S preverjanjem pogojev so se, kot kaže, sprijaznili tudi drugod. V koprskem gledališču si je predstavo Jugoslavija, moja dežela v petek ogledalo 130 ljudi, vsi so imeli ustrezna potrdila. V soboto je manjkalo 12 ljudi, zakaj jih ni bilo, le ugibajo.