Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

V Novi Gorici so del 47 let starega doma prenovili in tam uredili prezračevanje. V starem delu ga ne bodo mogli, pove direktor Bojan Stante: "Sreča je, da smo dobili sredstva od države za prenovo stavbe B našega doma in v okviru te prenove bo urejeno tudi prezračevanje. Stavba A na žalost tega prezračevanja nima, niti ga ne bo imela, ker sama zasnova objekta ne dopušča namestitve prezračevanja."

Stante dodaja, da gre za visoke investicije, ki jih domovi ne bodo zmogli. "Točno to, se strinjam s temi ugotovitvami. Žal samo prezračevanje ni poceni, zlasti v tej situacij, ko se vse draži, od energentov hrane, je po moji oceni to nedosegljivo za večino domov, če ne za vse."

V Domu upokojencev Ilirska Bistrica, kjer imajo 170 starostnikov, so del doma prenovili. Direktorico Jasmino Tomažič smo vprašali, kakšna je razlika med prenovljenim delom, kjer imajo prezračevanje, in starejšim, kjer ga ni: "Definitivno smo opazili razliko! Že zdaj pri covidu, pri drugih valih smo imeli manj okužb v tem delu kot sicer."

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so nam povedali, da v okviru Načrta za okrevanje in odpornost načrtujejo izgradnjo 850 mest za starostnike v obliki manjših samostojnih bivalnih enot, kamor bodo umestili tudi prezračevalne naprave. Na Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so ob tem opozorili, da se na omenjeni razpis v višini 59 milijonov evrov ne bo mogoče prijaviti samo zaradi pridobitev sredstev za prezračevalne naprave.