Foto: Reuters
Foto: Reuters

Cilj čezmejnega projekta je pridobivati vodik s pomočjo obnovljivih virov energije, uporabljal pa bi se tako v industriji, transportu kot energetiki. "Od prvih storjenih korakov pred devetimi leti smo zdaj tik pred realizacijo prvih projektov," je povedal direktor novogoriškega podjetja Ecubes Aleksander Gerbec. Uspeh na razpisu Obzorje Evropa je namreč le pospešil odločitev industrije, da investira v vodikovo tehnologijo: "To je bil samo začetni 'push', ki je povzročil, da so se številni odločevalci spustili v razvoj infrastruktur in uporabo vodikovih tehnologij. Razumejo, da smo zdaj v poziciji in če bomo s tem intenzivno nadaljevali, bomo lahko ta primat, ki smo ga zdaj postavili, obdržali in zgradili zelo konkurenčno okolje."

Projekt je pomemben tudi na evropski ravni, je izpostavil izvršni direktor partnerstva za čisti vodik pri evropski komisiji Bart Biebuyck: "To je prva čezmejna vodikova dolina. Vodik bomo poskušali peljati skozi te države, kar pomeni, da bo potrebno preučiti vsa pravila, ki veljajo v teh treh državah, ugotoviti, ali so skladna in jih v nasprotnem primeru prilagoditi. Ključna bo tudi infrastruktura, saj bomo potrebovali ustrezno omrežje."

Kaj si od projekta obeta Slovenija, minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer: "Želimo si čimprejšnjo proizvodnjo vodika, da je to obnovljiv vodik in da nadomesti ruski oziroma alžirski fosilni plin."

Slovenski partnerji v konzorciju so Ecubes, Salonit Anhovo, Holding Slovenske elektrarne in Steklarna Hrastnik, v projektu pa sodelujejo še partnerji iz Furlanije - Julijske krajine in Hrvaške. S 25 milijoni evrov ga je podprla tudi Evropska komisija, dogovor o financiranju naj bi podpisali v kratkem.