Oktobrski dnevi ob morju so nadpovprečno topli in mnogi še uživajo ob poletnih temperaturah. Foto: Radio Koper/Mateja Rolih Maglica
Oktobrski dnevi ob morju so nadpovprečno topli in mnogi še uživajo ob poletnih temperaturah. Foto: Radio Koper/Mateja Rolih Maglica

Na plažah v Ankaranu in Kopru smo srečali kar nekaj kopalcev, ki so navdušeni nad tem podaljškom poletja. "Naravnost krasno je, kaj naj rečem, voda je božanska. Čudovito je, se kar sprehajamo, kopamo, sončimo," so nam povedali. Večina si želi, da bi takšno vreme kar trajalo, celo do božiča.

Medtem v Kopru še naprej postavljajo in preiskušanjo novoletno okrasje, na terasah lokalov pa mnogi uživajo v kratkih rokavih. A nekateri so nekoliko zaskrbljeni zaradi tako visokih temperatur v oktobru, "sploh če pogledamo, kako se topijo ledene gore". "Predvsem za naše vnučke bo težko, najbrž," pravi zaskrbljena babica.

"Naravnost krasno in voda je božanska."

"Zame je to super, naj bo vsaj še en mesec tako."

Čudovito je, da se lahko še sprehajamo in kopamo."

"Ne vem, kaj to pomeni za rastline, živali in tudi ljudi."

"Fajn je, da se nam še ni treba sklrivat doma pod dekico."

"Meni je všeč tako vreme, samo ni dobro za naravo. Zdaj bo vse pognalo, potem bo pa mraz prišel prehitro."

"Super je, ker sem tudi boljše volje."

Nadpovprečno toplo za sredino oktobra je tudi na Goriškem. Indijansko poletje bo po napovedih vremenoslovcev trajalo še vsaj do sredine prihodnjega tedna.

Mateja Rolih Maglica