Palača Tarsia bo poslej dom italijanske samoupravne narodne skupnosti. Foto: Radio Koper
Palača Tarsia bo poslej dom italijanske samoupravne narodne skupnosti. Foto: Radio Koper

Novinarji, tehnično osebje in druge službe, ki ustvarjajo časopis, se v teh selijo v prenovljene prostore na obrobju Kopra. Odgovorni urednik Primorskih novic Denis Sabadin: "Pomembno je, da ostajamo v Kopru, odhajamo v prostore, ki so prenovljeni in bolj dostopni."

Primorske novice je lani zapustilo nekaj odličnih piscev, zaradi racionalizacije ne odpuščajo. Direktor Janez Pavčnik: "Branža in razmere, v katerih se nahajamo, ne omogočajo, da bi bili sposobni vzdrževati palačo, na način, kot jo ta zahteva."

Novi lastniki bodo ključe palače Tarsia prejeli prvega februarja, a takojšnje vselitve še ne bo, pravi Alberto Scheriani. "Prostore želimo urediti, kar bo vzelo mesec ali dva. Računamo, da se vselimo z aprilom. Želja je, da palačo vsaj v pritličju odpremo za javnost."

S prodaje stavbe je časopisno podjetje, ki v večinski lasti družine Martina Odlazka, prejelo milijon evrov. Energetska kriza in draginja cen papirja ter tiska sta krizo tiskanih medijev še poglobila. V Društvu novinarjev od pristojnega ministrstva za kulturo pričakujejo ukrepe v podporo tisku. Predlagajo subvencioniranje distribucije.

Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle