Foto: TV Koper-Capodistria
Foto: TV Koper-Capodistria

Samo z dialogom se je mogoče izogniti nesporazumom pri iskanju skupnih rešitev za gospodarski in družbeni razvoj, so prepričani tako v vrstah gospodarstvenikov kot sindikalistov. S ciljem povezati politiko in socialne partnerje tudi na regionalni ravni je obalno-kraška regija oblikovala pilotni projekt za obdobje 2020-2050. Kako se bo politika odzvala, bodo izvedeli 6. oktobra, ko je predvidena prva seja regijskega Ekonomsko-socialnega sveta, poudarja direktor Primorske gospodarske zbornice Robert Rakar: "Župane rabimo enostavno zato, da spoznajo, da ne more samo politika kreirati prihodnosti, ampak da rabi tudi druge dejavnike in mislim, da smo socialni partnerji pravi za to."

Največja težava pa so relativno kratki mandati županov, je prepričan Peter Majcen iz Konfederacije sindikatov 90: "In prav to bi radi presegli in povedali, da je to treba delati tudi na dolgi rok in da je socialni dialog prava stvar."

Župan Brd Franc Mužič se s tem strinja in opozarja: "Na področju regije bi se morda morali župani malce več dogovarjati in usklajevati. To zelo zelo pogrešam v zadnjem času."

Sindikati so v zadnjem času manj dejavni, ugotavlja direktor ajdovske družbe Incom Boštjan Jerončič: "Ta dialog je pomemben in skozi to lahko sprejmemo veliko dobrih rešitev za gospodarstvo. V primeru davčne zakonodaje, v primeru minimalne plače in tako naprej."

Ker želijo vzpostaviti in okrepiti socialni dialog na vseh ravneh, so to temo izbrali za letošnje srečanje gospodarstvenikov Primorske, dodajajo na severnoprimorski gospodarski zbornici.