Cilj Interregovega projekta je tudi izboljšanje sobivanja med ljudmi in zvermi, med drugim bodo postavili medovarne smetnjake. Foto: Občina Pivka Foto:
Cilj Interregovega projekta je tudi izboljšanje sobivanja med ljudmi in zvermi, med drugim bodo postavili medovarne smetnjake. Foto: Občina Pivka Foto:

Vodilni partner projekta, ki so ga predstavili na sedežu Nacionalnega parka Risnjak v Gorskem Kotarju, je Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, s slovenske strani meje pa sta vanj vključena še Občina Pivka in Zavod za gozdove Slovenije.

Slovenija in Hrvaška si delita 60 risov – njihova populacija je izredno ogrožena in tik pred izumrtjem –, 1.600 medvedov in okrog 250 volkov. Velika večina jih biva na območju Snežniško-Javorniškega masiva in notranjskega trikotnika na slovenski strani meje in v Gorskem Kotorju ter severni Liki na hrvaški strani. Projekt Carnivora Dinarica pa se bo poltretje leto ukvarjal z ohranjanjem njihovih populacij. Vodja projekta je z Biotehniške fakultete:

"Gre za najbolj kakovostne habitate za te vrste in zaradi tega je usklajeno upravljanje tako vrst kot prostora pomembno za dolgoročno ohranjanje teh vrst. Poleg tega si želimo izboljšati pretok znanj in informacij, saj so izkušnje različne in se lahko dopolnjujemo."

Vzpostavili bodo kmetijo dobrih praks, kmetom podarjali električne ograje in pastirske pse, postavili prometno signalizacijo, zgradili ogrado za osirotele mladiče risa in postavili medovarne smetnjake. V Krpanovem domu v Pivki pa bodo ustanovili Središče za usmerjanje in ozaveščanje prebivalcev in obiskovalcev o pomenu velikih zveri. Dragica Jaksetič, občina Pivka:

"Naša ambicija v Pivki je, da bi to središče postalo vozlišče tako informacij o velikih zvereh, most med dosežki raziskovalcev in prakso, kot tudi vozlišče vseh informacij dogajanja in sorodne ponudbe na tem našem projektnem prostoru."

Pripravili bodo tudi niz izobraževalnih delavnic.

Sabrina Mulec