Foto: Facebook Moja zgodba iz tišine
Foto: Facebook Moja zgodba iz tišine

Ideja za projekt izhaja iz knjige V tišini spomina, avtorice Katje Hrobat Virloget s Fakultete za humanistiko Univerze na Primorskem, ki govori o izseljevanju večinoma italijanskega prebivalstva iz Istre, o temi, o kateri po mnenju avtorice ljudje še vedno težko govorijo. Avtorji projekta zato k sodelovanju vabijo pripadnike narodnostnih manjšin na obeh straneh meje, da delijo svoje izkušnje doživljanja takratnega časa v okolju večinskega naroda. Vodja projekta Manca Švara: "Zanima nas s strani duševnega zdravja, saj je dokazano, da določene težke preizkušnje vplivajo na več generacij ljudi. Zanima nas, kaj se je dogajalo na tem območju."

Predvsem gre za ozaveščanje obremenjujočih spominov širšega obalno-kraškega območja in krivic, ki so se dogajale tako na eni kot na drugi strani meje, izpostavljajo avtorji projekta. "Želja je , da bi zbrali različne zgodbe tako z ene kot druge strani. Iz tega bi naredili kasneje publikacijo."

Avtorji projekta razmišljajo tudi o delavnicah, kjer bi s terapevtskimi metodami, udeleženci travmatične izkušnje poskušali razumeti in osmisliti.