Foto: Radio Koper/TIC Kanal
Foto: Radio Koper/TIC Kanal

Postavitev gradu nad Kanalom ob Soči sega v srednji vek, razcvet grajskega poslopja pa se je začel v 17. stoletju s toskansko plemiško rodbino Rabatta. Skozi zgodovino si je lastništvo dvorca izmenjalo več plemiških družin, med njimi dve francoski. Prva svetovna vojna je poslopje uničila, obnovili so ga v precej manjšem obsegu, brez stolpičev, po drugi vojni pa nacionalizirali in preoblikovali v večstanovanjski kompleks, pojasnjuje zgodovinar Robert Devetak: "Če bi primerjali današnjo podobo s fotografijami ali s katastrskimi mapami iz 19. oz. z začetka 20. stoletja, je v bistvu kar zelo težko primerjati."

Z oživitvijo bi grad lahko ponujal poslovni turizem ter kakovostne turistične in kulturne programe, menijo v kanalskem TIC-u. Na željo krajanov pa so pred poslopjem postavili informacijsko tablo, dodaja Nika Testen: "Sam grad vključujemo v kulturno pot po Kanalu in na tej točki, kjer je grad, je tudi lep pogled na Kanal iz čisto drugačne perspektive."

Celovita obnova pomeni zelo velik finančni zalogaj, a še prej je potrebno po besedah županje Tine Gerbec izdelati idejno zasnovo: "Če bi dobili potrebna sredstva, bi bila to velika in zelo lepa pridobitev za našo občino. Bomo pa delali v tej smeri in poskušali v prihodnje dobiti nekaj sredstev."

Naložba v obnovo in oživitev kanalskega gradu bi, po oceni občinske uprave, zahtevali prek dva milijona evrov.