Foto: Facebook Prostofer Izola
Foto: Facebook Prostofer Izola

Prostofer opravi v Izoli po dva ali tri prevoze starejših občanov dnevno, letno pa od 500 do 600. Po epidemiji so se potrebe po prevozih še povečale, zato potrebujejo tudi več prostovoljnih voznikov. Idealno bi bilo, če bi jih imeli toliko kot na začetku, pojasnjuje direktor Zavoda Zlata mreža, Miha Bogataj: "Na začetku se je prijavilo skoraj deset prostovoljcev, kar je idealno število na eno vozilo, ki ga uporabljamo v Izoli, tako da vozniki niso obremenjeni in da vsak opravlja prevoze približno dva dni v mesecu."

Število prostovoljcev se je sčasoma nekoliko razredčilo. "Zdaj imamo še štiri prostovoljne voznike, želeli pa bi jih pridobiti še pet ali šest."

Storitev financira občina, ki je nabavila tudi vozilo. Župan Danilo Markočič: "Če sodim po tem, da je avto stalno zaseden in da občanke in občani koristijo to možnost, lahko rečem, da smo s to obliko pomoči zadeli. Zato občane, ki želijo pomagati someščanom, vabim, da se pridružijo ekipi Prostoferja."

Morebitni prostovoljci se lahko obrnejo na občino ali pa na Zlato mrežo; imeti morajo veljavno vozniško dovoljenje in čas, ki so ga pripravljeni nameniti soljudem.