Kempinski Palace se zunanjih izvajalcev poslužuje le v najvišji turistični sezoni. Foto: MMC RTV SLO
Kempinski Palace se zunanjih izvajalcev poslužuje le v najvišji turistični sezoni. Foto: MMC RTV SLO

Sobarice iz hotelov Bernardin so se vse do zadnjega dne borile, da bi ostale zaposlene v družbi Sava Turizem. S svojim nasprotovanjem outsourcingu in opozarjanjem na slabosti omenjene prakse, so bile pri marsikomu deležne simpatij, sploh zato, ker je bilo vnaprej jasno, da ne bodo uslišane, pa so kljub temu vztrajale. Njihova neomajnost je dala misliti tudi drugim. V občini Piran so se odločili, da čistilki zaposlijo, pojasnjuje župan Andrej Korenika, enako pričakujejo tudi od občinskih zavodov: "Kjer se da. Zavedamo se, da se ne da povsod, a to je treba narediti. Nedopustno je, da se špara na čistilkah, ki delajo, sicer ne pri nas ampak ponekod drugje, tudi med vikendi in prazniki z minimalnimi plačami, in da tisti, ki hočejo nekaj prišparati, šparajo na tistih z minimalnimi plačami. Kjer lahko to spremenim, si bom zmeraj prizadeval, da to tudi naredim!"

Na lastni kader stavijo tudi v Hotelu Kempinski Palace. Petra Zierer pravi, da zunanje servise najamejo le takrat, ko nimajo dovolj svojih zaposlenih, to je v času visoke sezone: "Razlog je tako v kakovosti dela, pripadnosti zaposlenih. Smo luksuzni hotel; tako kot ravnamo z našimi gosti, ravnamo tudi z našimi zaposlenimi."

V Hotelih LifeClass medtem ubirajo drugo pot. Vodstvo družbe je namreč odločeno, da čiščenje v preostalih treh hotelih prepusti zunanjemu izvajalcu. V sindikatu o tem še niso dobili uradnega pisnega obvestila, še vedno pa čakajo tudi na odziv na pobudo o novi skupni seji s svetom delavcev in vodstvom podjetja.