Proti nadzoru in dolgim zastojem na meji med Slovenijo in Hrvaško se je na mirnem shodu zbralo približno 50 ljudi. Foto:
Proti nadzoru in dolgim zastojem na meji med Slovenijo in Hrvaško se je na mirnem shodu zbralo približno 50 ljudi. Foto:
false
Tusk srečanja s Cerarjem ni komentiral. Foto: EPA

Protestniki so prišli iz Umaga, Novigrada, Buj in okoliških krajev. Mahali so z zastavami in transparenti, na katerih so zapisali, da si ne želijo take Evrope. Ena od organizatork, turistična delavka je dejala, da želijo delati. »Med prizadetimi so delavci ter študenti in dijaki, ki hodijo v Slovenijo in Italijo. V kolonah čakajo tudi po štiri ure in več. Imeli smo referendum za vstop v EU, zanj se je odločilo 70% državljanov Hrvaške. Dobili pa smo najprej bodečo žico in zdaj še kolone. Mi živimo od turizma: vinarji, kmetje, gostinci, ribiči ... Kdo nam bo povrnil škodo? Shod smo organizirale ženske, pripravljene smo iti tudi do Bruslja.« Protestniki so se razšli po slabih dveh urah.

Predsednik vlade Miro Cerar in njegov hrvaški kolega Andrej Plenković sta se v Bruslju medtem sešla s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem zaradi gneče na mejnih prehodih po uredbi o nadzoru na schengenski meji.

Po srečanju je Cerar poudaril, da bo v primerih, ko se bo pojavil več kot 15-minutni zastoj, mogoče preiti na ciljno usmerjen nadzor na mejnih prehodih s Hrvaško. Juncker pa je poudaril, da Slovenija korektno izvaja uredbo o sistematičnem nadzoru. Obenem pa je Juncker napovedal tudi, da bo imela Hrvaška od 27. junija popoln dostop do schengenskega informacijskega sistema.

Cerar je ob tem poudaril, da Slovenija uredbe ne bo izvajala v škodo Hrvaške, ki ji ne namerava škodovati. Sicer pa se je Cerar že pred tristranskim sestankom srečal tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Oba sestanka je Cerar označil kot zelo konstruktivna.

Vsebine srečanja Tusk in Cerar nista razkrila javnosti, je pa Tusk že po srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem izrazil naklonjenost do iskanja rešitve, ki bi še pred začetkom poletne sezone omogočila tekoče prehajanje državnih mej.

Sicer pa so pri Evropski komisiji že pred srečanjem poudarili, da delajo vse, kar je mogoče, da bi odpravili težave, ki jih izvajanje uredbe o nadzoru zunanje schengenske meje prinaša na mejnih prehodih s Hrvaško.

L.L., T.L.