Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kljub nekaterim napovedim protestov staršev zaradi samotestiranja, vidnejših težav na današnji dan ni bilo. Samotestiranje po osnovnih šolah je potekalo tako rekoč nemoteno. Pred Osnovno šolo Ledine, ki je namenjena nižji stopnji in je del največje novogoriške Osnovne šole Milojke Štrukelj, je bilo običajno vzdušje. Nekateri učenci so prihajali sami, drugi v spremstvu staršev. Nekaj mnenj:

"Ves poklon učiteljem in vsem, ki se trudijo, da bi naši otroci ostali v šolah, kar je najbolj pomembno. Poskušamo vsak po najboljših močeh iti iz te krize. To je eden od poskusov, pa tudi, da omogočimo našim otrokom boljše odraščanje."

"Se strinjamo, ni druge."

"Za otroke se mi zdi malo nora zadeva. Jaz se s tem osebno ne strinjam. Ker so pa ukrepi taki, sem soglasje podpisala, ker nimam možnosti, da se bo otrok šolal na daljavo."

Samotestiranje učencev prve triade so na Osnovni šoli Milojke Štrukelj izpeljali brez težav, je poved ravnatelj Janez Kobe: "V vsakem razredu sta bila dva učitelja, ki sta pokazala, kako se samotestiranje pravilno izvede."

Kljub temu pa se je nekaj staršev odločilo, da otrokom ne bodo dovolili samotestiranja.Ti se bodo izobraževali na daljavo. Šola ima 820 učencev. Kobe pravi: "V tem trenutku je ocena pavšalna. Približno deset odstotkov."

Na to so pripravljeni. Tudi na osnovni šoli Miren z nekaj več kot 400 učenci ni bilo večjih težav. Ravnateljica Nikolaja Munih: "Učenci so izkazali zelo veliko samostojnosti. V veliko zadovoljstvo mi je, da so vsi, ki so se samotestirali, bili negativni. Tudi starši, ki so imeli pomisleke, so se zelo potrudili in šoli izkazali razumevanje za situacijo. Vsem staršem se zahvaljujem za podporo, ki nam jo izkazujejo."

Na vseh šolah upajo in si želijo, da bi se tudi starši, ki nasprotujejo ukrepu, premislili.