Foto: Ana Rojc/Občina Komen
Foto: Ana Rojc/Občina Komen

Sredi divjanja ognjenih zubljev na Krasu je občino vsaj za trenutek razveselila novica, da jim je Ministrstvo za kulturo odobrilo projekt Kulturni inkubator in z njegovo vzpostavitvijo bo občina lahko zaključila celovito obnovo štanjelskega gradu. Projekt je vreden dva milijona evrov, večino denarja bo občina dobila iz evropskih sredstev. Tako bo obnovila še preostalo tretjino gradu, nam je povedal župan Erik Modic: "In tako bomo dobili nove vsebine. Ključno je, da bomo uredili Muzej slovenskega jezika in knjige, kjer bo velik poudarek na narečjih. Druga vsebina bo pridobitev dodatnih konferenčnih prostorov. Tretja pa bodo prostori za takoimenovana start up podjetja s področja kulture in turizma."

Z novimi projekti se bodo odpirala tudi nova delovna mesta, je povedal Modic. Tudi v Območni razvojni agenciji Krasa in Brkinov so se dobre novice zelo razveselili, saj se bo tako okrepil poslovni in kulturni turizem, pravi Katja Kralj: "Projektne aktivnosti bodo z inovativnimi tehnološkimi rešitvami dvignile prepoznavnost in atraktivnost Štanjela. Po zaključku projekta pa bodo privabljale turiste, da ga obiskujejo celo leto in za dalj časa. Gre za pomemben mejnik v dolgoročnem razvoju Štanjela."

Z deli naj bi začeli že konec leta, celovita obnova štanjelskega gradu pa naj bi se zaključila v prvi polovici leta 2025. Obnova štanjelskega gradu je za občino največji zalogaj, hkrati pa je grad tudi najpomembnejša turistična točka, ki občini tlakuje pot do uspešnega trajnostnega turizma.