Foto: OŠ Antona Ukmarja Koper
Foto: OŠ Antona Ukmarja Koper

Skupina šestošolcev je opremljena z rokavicami in vrečami ob obali v Žusterni v okviru čistilne akcije pobirala odpadke. "Smo našli steklenice, veliko je tudi cigaretnih ogorkov, zamaškov. Veliko plastike smo našli tudi na tleh./Mi je všeč, ker lahko tako pomagamo očistiti naravo."

Akcijo so pripravili v sklopu projekta Ob morju smo doma, ki so ga prvič izpeljali na koprski Osnovni šoli Antona Ukmarja. Učenci so v pestrem tedenskem programu spoznali ribiški poklic, dejavnosti v pristanišču, zanimivosti o delfinih v slovenskem morju ter se preizkusili v vodnih aktivnostih: "Učili smo se 'supati', potem smo šli še na kajak, prvič sem se potapljal z jeklenkami na hrbtu, sicer pa se potapljam samo z masko v morju./Meni je bilo zelo zabavno se s sošolci igrati, šli smo na kajak, kanu. Morske sesalce smo spoznali. Da imajo delfini različne plavuti."

V projekt so se vključila tudi različna podjetja, društva in organizacije, ki delujejo v lokalnem okolju. Skupno jih je bilo deset. Vodja projekta Sandra Mihalič: "Namen tega projekta je, da otroci spoznajo poklice, dejavnosti, društva in klube, ki tu delujejo v koprski občini. Kako najbolje spoznati kot to, da to doživijo. Da niso le v učilnicah in poslušajo teorijo, ampak da to vidijo tudi na lastne oči."

V prihodnjih letih se nadejajo, da bi lahko program še razširili in nadgradili tudi s sodelovanjem drugih zunanjih partnerjev in šol.