Polje laškega smilja na Purissimi pri Kopru. Foto: KZ Agraria Koper
Polje laškega smilja na Purissimi pri Kopru. Foto: KZ Agraria Koper

Tri leta je kmetijska zadruga v sodelovanju z Univerzo na Primorskem preverjala, kako bi lahko na Primorskem znova zasadili nekoč prisoten sredozemski laški smilj. Dr. Dunja Bandelj s Fakultete za matematiko, naravoslovje in tehnologijo pravi, da so v tem času prišli do kakovostnega matičnega materiala za sadike, pokazalo se je tudi, kako pomembna je izbira tal za sajenje: "V Ospu smo ugotovili, da so sadike v enem letu dohitele nasad, ki je bil na neprimerni legi tri leta. Izbira tal je zelo pomemben dejavnik."

Na Purissimi so uredili tudi razvojni in učni center, Patricija Pirnat pravi, da želijo v njem kmetovalcem in ljubiteljskim vrtičkarjem predajati specialna znanja: "Center je namenjen vsakomur, ki si želi kmetovati, ali za samooskrbo ali profesionalcem. Vsem, ki jim je pomembna lokalna hrana."

Česar se zavedajo tudi učenci, ki so sodelovali na natečaju `Lokalno pridelano in na domači mizi postreženo´, prvošolčki iz osnovne šole Prade: "Zelenjavo je dobro imeti doma, ker je zdrava. Da je ni treba kupiti v trgovini in da se ne vozi toliko časa."

V delavnicah in na vodenih ogledih so na Purissimi do sedaj gostili že več kot 1000 obiskovalcev. Z vzpostavitvijo centra, ki ga sofinancirata LAS Istre in Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, so odprli novo delovno mesto.