Foto: Policija
Foto: Policija

Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi, sta prevzem in izročitev potekala brez posebnosti. Kdaj mu bodo na koprskem sodišču lahko začeli soditi zaradi sodelovanja v kriminalni združbi, ki je izvrševala kazniva dejanja zlorabe prostitucije, ni znano.

Relativno hitro so kanadski organi po prijetju Sergeja Racmana konec avgusta ugodili Sloveniji, naj ji ga izročijo. Iskan je bil z mednarodno tiralico, obtožen sodelovanja v združbi, ki naj bi se v klubu Marina na Goriškem ukvarjala s posredovanjem pri prostituciji. Za šest soobtoženih so bili predobravnavni naroki že izpeljani, a se sojenje nato ni nadaljevalo. Obramba namreč zahteva izločitev dokazov, o tem odloča višje sodišče. Na sojenje čakajo na prostosti, potem, ko jim je višje sodišče februarja odpravilo pripor. Racman se je glede obtožb do sedaj izrekel le v pismu, ki ga je javnosti posredovala njegova odvetnica, ne pa pred sodiščem. Zatrdil je, da se ni nikoli ukvarjal s posredovanjem pri prostituciji in da pričakuje, da bo v sodnem postopku oproščen obtožbe. Ko je bil za njim razpisan priporni nalog, je zatrjeval, da se ne skriva in da bi obveščanje medijev o času in kraju predaje ali prijetja vodilo v njegovo ponižanje in smešenje.

Kanadska policija ga je konec avgusta prijela med nadzorom prometa, sledili sta izmenjava dokumentacije med koprskim sodiščem, pravosodnim ministrstvom in Kanado ter nato sinočnja izročitev. Po obtožbi specializiranega državnega tožilstva so kriminalno združbo vodili Jože Kojc, Dejan Šurbek in Sergej Racman. Priskrbeli naj bi denar za odprtje Marine, Vesna Ternovec pa je bila operativna vodja in direktorica družbe Cratos. Ta naj bi po izračunih tožilstva od avgusta 2014 do januarja lani s to dejavnostjo zaslužila najmanj 21 milijonov evrov. Od odprtja naj bi v Marini delalo najmanj 413 deklet, obiskalo pa jo je skoraj 150 tisoč gostov. Tožilstvo je glavne obtožence v te zadevi nedavno ovadilo še zaradi pranja denarja.

Tjaša Škamperle