Zagovorniki so prepričani, da bi lahko projekt uresničili tudi po fazah ali v manjšem obsegu. Foto: Občina Izola
Zagovorniki so prepričani, da bi lahko projekt uresničili tudi po fazah ali v manjšem obsegu. Foto: Občina Izola

Neuspešna kandidatura je postavila pod vprašaj njegovo velikost in financiranje, tako sosednjih občin kot države, izolski župan Milan Bogatič pa meni, da je zaradi poplavljanja morja neprimerna tudi lokacija na območju nekdanje Male opreme. Zagovorniki projekta vztrajajo pri njegovi uresničitvi, pa čeprav v skromnejšem obsegu, kritiki pa izpostavljajo, da so imeli prav, ko so opozarjali, da z njim prehitevajo OPN in da bi lokacija lahko bila boljša. Mnenja o kulturnem domu se v Izoli sicer krešejo že leta in leta. Njihova edina skupna točka je, da dom potrebujejo, glede vsega ostalega se razhajajo. Tako je tudi pri zadnjem projektu, ki ga je zastavila prejšnja občinska oblast, zdajšnja pa ga med drugim zaradi predimenzioniranosti in visoke cene ustavlja. Vodja svetniške skupine SD Romina Kralj ta argumenta izpodbija: "Izredno me žalosti in jezi, saj so arhitekti, ko so predstavljali arhitekturni natečaj, povedali, da se ta investicija da zmanjšati, stavba pa zožiti. A kaj ko tistih, ki danes o tem odločajo, ni bilo tam, da bi to lahko tudi slišali."

Projekt ima tudi protipoplavno študijo, pojasnjuje kulturnica in članica žirije Neva Zajc, ki je sodelovala pri oblikovanju smernic za kulturni center: "Pozabljamo, da pri takih investicijah obstaja tudi možnost etapnosti, se pravi, da se lahko gradi v več fazah, predvsem pa je treba prisluhniti kulturnikom, ki so že nekajkrat povedali, kaj potrebujejo. Občutek imam, da za izolske potrebe to ni predimenzioniran projekt. Morda ga ne razumejo, ker ga niso dobro prebrali ali premislili."

Dušan Ambrož, vodja svetniške skupine Lista Izolani, ki je v volilni kampanji podprla aktualnega župana, podpira odločitev o reviziji projekta: "Soglašamo z odločitvijo župana, ga razumemo in tudi sami zagovarjamo mnenje, da bi bilo zelo neodgovorno v tem času sprejemati in nadaljevati s takim ogromnim projektom, ki bo vnaprej posegal in vplival na kakovost življenja vsaj dveh generacij."

Istrski kulturni center in vodenje tega projekta so najostreje kritizirali v Civilni iniciativi Gibanje za Izolo. Izpostavljali so predvsem nesprejeti OPN, neprimerno lokacijo in nesmotrno porabo javnega denarja že pred odločitvijo o razpisu arhitekturnega natečaja.