Koper je le ena od postaj razstave Čar lesa. Foto: Radio Koper
Koper je le ena od postaj razstave Čar lesa. Foto: Radio Koper

Kako privlačni so estetsko domišljeni in obenem uporabni najrazličnejši izdelki iz lesa, se lahko še do četrtka (29. 7.) prepričamo na razstavi Čar lesa, ki jo na svojem sedežu v Kopru že petič zapored gosti Univerza na Primorskem v sodelovanju z raziskovalnim inštitutom Innorenew.

Lesene torbice, ure, kemični svinčniki, platnice rokovnikov, dizajnersko oblikovani stoli, omare. To je le nekaj raznovrstnih načinov uporabe slovenskega lesa, ki si jih lahko ogledamo na razstavi, pojasnjuje Lea Primožič iz raziskovalnega centra InnoRenew: "Slovenija je zelo bogata država z lesom. Eden izmed namenov Čara lesa je tudi, da različnim podjetjem, šolarjem in drugim damo priložnost, da predstavijo, kaj delajo in predvsem, da se razvija zavedanje, da lahko tudi pri nas v Sloveniji iz lesa lahko proizvajamo izdelke z dodano vrednostjo."

Les je brez dvoma vsestransko uporaben material. Na fotografiji različni izdelki iz lesa. Foto: Radio Koper
Les je brez dvoma vsestransko uporaben material. Na fotografiji različni izdelki iz lesa. Foto: Radio Koper

Takšna uporaba lesa namreč v največji meri prispeva k omejevanju škodljivih izpustov toplogrednih plinov. Zato ima vsak razstavljen izdelek tudi podatek o tem, v kolikšni meri denimo znižuje ogljikov dioksid ali CO2. "To je pomembno v luči podnebnih sprememb, s katerimi se soočamo. Direktive na evropski ravni, in zakonodaja na državni, zelo poudarjajo prav znižanje CO2. In les je material, ki skladišči CO2 in pripomore, da se znižajo izpusti škodljivih emisij v okolje," še dodaja Primožičeva.

Kot je pokazala tudi raziskava inštituta Innorenew, v Sloveniji predelamo še vse premalo lesa. "To nam daje široko okno možnosti za nadaljnji razvoj na tem področju, tako da bi čim več slovenskega lesa pri nas predelali v izdelke," je prepričana naša sogovornica.

Koper je le ena od postaj razstave Čar lesa, ki jo sicer v sodelovanju s Cankarjevim domom in Arboretumom Volčji potok že 13 let organizirajo Društvo za zaščito lesa Slovenije, resorna ministrstva, agencija Spirit, Gozdni sklad, Gospodarska zbornica Slovenije in Svet za les.