Foto: Facebook POPRI
Foto: Facebook POPRI

117 dijakov, razdeljenih po skupinah, je razvilo 27 novih inovativnih podjetniških projektov. Med njimi so tudi kapsule za čevlje. "Posuši čevlje in jih odišavi. Nek fant je izhajal iz svoje težave, ker je nogometaš," pove Tina Koler, ena izmed šestih mentorjev. Doda, da je bilo največ razlage potrebne glede financ, skoraj nič glede idej.

Dijaki so razvijali nove aplikacije, embalažo za kreme, zdravo energijsko pijačo, pa tudi večnamenski nahrbtnik, ki ga je predstavil Jure Fon iz Gimnazije Tolmin: "Je multifunkcionalna naprava z vgrajenim dežnikom, prenosnim polnilcem, hlajenjem in drugimi funkcijami."

Dijaki lahko zdaj svoje prototipe do 15. februarja prijavijo na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah POPRI. Ta tridnevna delavnica, ki je želela vključiti celotno regijo, pa je bila zaenkrat največja predpriprava na tekmovanje, je povedala direktorica primorskega tehnološkega parka Tanja Kožuh: "In na ta način smo želeli tudi drugim regijam pokazati, da se to da, da je to nekaj dobrega; želeli bi, da nam celotna Slovenija v prihodnjih letih sledi."

K sodelovanju so povabili tudi razvojne agencije, finančno podporo in osebno svetovanje pa so mladim omogočila štiri podjetja. Kot pove Peter Korenjak iz Salonita Anhovo, je poslanstvo parka in Poprov pomembno "za rast regije, za rast kompetenc v regiji in seveda priporočamo tudi drugim podjetjem, da se tem aktivnostim pridružijo". Kot doda Klara Lekše iz Incoma, se tako razvija tudi nov kadrovski bazen, ki bo znal biti inovativen in prodoren.