Izolani si želijo ribiškega praznika po starem, je pokazala anketa, ki jo je izvedla občina. Foto: Radio Koper
Izolani si želijo ribiškega praznika po starem, je pokazala anketa, ki jo je izvedla občina. Foto: Radio Koper

V Izoli bodo po treh letih spet organizirali ribiški praznik. Težave, ki so v preteklosti spremljale to množično prireditev, med drugim nepopisna gneča in neobvladljiv promet, so očitno že pozabljene. Odločitev o vrnitvi k staremu prazniku so na občini temeljito pretehtali, pojasnjuje Martina Miklavčič Šumanski. "Izvedli smo anketo, da bi ugotovili, ali si občani želijo ribiškega praznika v obliki večjega dogodka ali ne, saj je občina pred tem dobila pobude za neko večjo osrednjo prireditev, kakršna je bila v Izoli nazadnje leta 2019." Rezultat je bil presenetljiv. "Kar 95 odstotkov sodelujočih anketirancev je namreč izrazilo željo po vnovični izvedbi tradicionalne prireditve."

Ribiški praznik ima več kot polstoletno tradicijo, ki sloni na ribištvu in ribiški industriji. Temu primerna bosta tudi vsebina praznika in njegova ponudba. Poudarek bo na hrani in zabavi: "Občina letos načrtuje pestro ponudbo lokalnih gostincev, več prizorišč, ki bodo namenjena koncertom. Bo tudi otroški program, za katerega so se domačini zavzeli tudi v komentarjih k anketi."

Ponudbo bo izjemoma popestril tudi Pomol okusov z ulično hrano. Kulinarični dogodek je običajno pozno spomladi in zgodaj jeseni, tokrat pa bo obiskovalce razveseljeval tudi na ribiškem prazniku. Vola letos ne bodo pekli.