Vsako novo življenje je čudež. Še toliko bolj poseben, če gre za »zmajčka«. Foto Postojnska jama/arhiv. Foto:
Vsako novo življenje je čudež. Še toliko bolj poseben, če gre za »zmajčka«. Foto Postojnska jama/arhiv. Foto:

Iz Postojnske jame so sporočili veselo novico, da se je zgodil čudež.

"Čeprav so nam tako znanost, kot predhodne izkušnje raziskovalcev dali skoraj ničelno verjetnost, da bi se v jamskem akvariju pred našimi očmi kdajkoli do konca odvila drama razvoja jajčec do izleganja čoveške ribice, smo v to verjeli. Za zarod smo skrbeli iz ure v uro, opazovali jajčeca, povezovali znanstvena dognanja in lastna opazovanja. Marsikdaj smo bili zmedeni, a vendar smo morali sprejemati odločitve, ki jih ni še nihče. Vse je bilo novo. Človeška ribica je enostavno prevelika neznanka, tudi zato, ker živi svoje skrivnostno življenje, v jamskih globinah in temi, popolnoma skrito pred človekom. V naravi se po statističnem sklepanju iz 500 izleženih jajčec uspešno razvijeta le dva mladička. A upanje in želja, da naredimo vse, kar je mogoče, sta bila močnejša od neizkušenosti in neznank."

Zgodbe še ni konec, kajti jajčec, iz katerih se lahko razvijajo mali jamski zmajčki, je še dvaindvajset. Vseh izleženih jajčec je bilo štiriinšestdeset. V jami še naprej pozorno spremljajo, iz katerega jajčeca se bo izlegla naslednja ličinka.

Redka literatura, ki o proteusu sploh obstaja, piše o izleganju kot o večkratnih poskusih zarodka, da bi prebil ovojnico. Prvi zmajček pa se je v življenje dobesedno »izstrelil«, v enem samem poskusu. Tudi zaradi tega so posnetki z infrardečo kamero neprecenljiva dediščina, tako za biologe, kot javnost, so še sporočili iz Postojnske jame.

Začenja se težko obdobje

Ličinko bo potrebno kmalu začeti hraniti, saj ne živi v naravnem okolju, kjer bi to počela sama. Obenem ji bodo morali redno, dnevno menjati vodo, da ne bi prišlo do okužbe. In če bo ličink več, bo vsaka morala biti v svojem akvariju. Pripraviti bodo morali prave male »jasli«.

Prisluhnite kratkemu pogovoru z Marjanom Batageljem, predsednikom uprave Postojnske jame: