Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na koprski izpostavi Ajpesa, eni od točk, kjer je možno zapreti s.p., prejmejo okoli 50 vlog na dan, pravi Sandi Kravanja: "Povečano število vlog pričakujemo še kar nekaj časa. Pričakujemo tudi, da bo dejavnost sobodajalstva zamrla. Lani smo imeli v tem času pravi naval, letos nič."

Samozaposlenim bo pomagala država

Samozaposlenim bo država vsaj do 31. 5. 2020 krila vse prispevke, prejeli bodo temeljni dohodek v višini 70 odstotkov minimalne plače. Samozaposleni, ki zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, bodo upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače. Obenem bo v tem času prispevke zanje tako v pokojninsko kot zdravstveno blagajno nakazovala država, njihove pravice pa se bodo ohranile. Do izredne pomočibodo upravičeni vsi samozaposleni, ki s posebno izjavo razglasijo prizadetost zaradi krize.

O vlogah za zaprtje odločijo v treh dneh. "Pomembno je, da ga zapreš pred koncem meseca, če ne želiš biti obdavčen še naslednji mesec," razloži Kravanja. Kdor želi zapreti status še za marec, mora to storiti tri dni pred 31. marcem.

Samostojni podjetniki, ki imajo tudi zaposlene, lahko te po zaprtju prijavijo v evidenco brezposelnih. "Priliv je izredno povečan," pravi vodja koprske območne enote zavoda za zaposlovanje Nevenka Bandelj.

Zaradi epidemije samozaposlenim ob prijavi v evidenco brezposelnih pripada nadomestilo.
Bandljeva pričakuje tudi, da bodo delodajalci delavce pošiljali na čakanje na delo. Povračilo bodo vodili na zavodu: "Predvidoma do konca tedna naj bi bili vsi obrazci izdelani in na voljo na spletni strani in jih bo možno vlagati."

V klicnem centru prejmejo ogromno vprašanj. Odgovoriti poskušajo čim hitreje, da se kdo pri odločitvi zaradi težke situacije ne bi prenaglil. Tudi danes predsavljeni ukrepi bodo vplivali na odločitve posameznikov.

Tudi na izpostavah Ajpesa že zasuti tudi s klici in vlogami za preklic izbrisa, saj so s.p.-jevci slišali za ukrepe vlade. Tistim, o katerih v roku treh dni še niso odločili, bodo lahko ugodili. Za ostale z že zaprtimi statusi pa bodo počakali na navodila države.

Tjaša Škamperle