Foto: BoBo
Foto: BoBo

Glavni razlog za podražitev vodarine v slovenski Istri so, tako kot tudi drugod, visoki stroški energentov. Ti so se v preteklih mesecih zvišali za skoraj 250 odstotkov. Povprečen porabnik v gospodinjstvu bo tako po najnovejši uskladitvi cen s stroški za 12 kubičnih metrov porabljene vode plačal dva evra in štiri cente več kot doslej. V Rižanskem vodovodu sicer izpostavljajo, da bi bili brez vlaganj v obnovljive vire energije, npr. lastne sončne elektrarne, stroški, posledično pa tudi cene storitev, še višji.

Zaradi višjih stroškov se večajo tudi pritiski na zvišanje cen vrtcev. O tem se pogovarjajo tudi v istrskih občinah, in sicer na nivoju pristojnih uradov. Ko bodo dosegli dogovor, bodo o morebitni podražitvi odločali še na politični ravni. Njihov skupni cilj je, da bi starši v vseh štirih občinah za vrtec plačevali približno enako. Pred prvim marcem podražitve zagotovo ne bo.

V Izoli se je cena vrtca nazadnje zvišala pred tremi leti, podobno tudi v Kopru. Povsod se pritožujejo, da ne dohajajo stroškov dela, živil in materiala. Še dodatno jih skrbi, ker se bodo s prvim aprilom plače v javnem sektorju zvišale še za štiri odstotke, kar bo v vrtcih še povečalo strošek dela.