Koža bolnika po treh dneh bolezni. Foto: CDC/Dr. Heinz F. Eichenwald Foto:
Koža bolnika po treh dneh bolezni. Foto: CDC/Dr. Heinz F. Eichenwald Foto:

V nekaterih evropskih državah poročajo o povečanem številu obolelih z ošpicami. Italija je šele po izbruhu ošpic - samo letos na novo zbolelo več kot dva tisoč oseb - uvedla obvezno cepljenje, Nemčija pa prav ta teden sprejema zakon, po katerem bodo morali vrtci pristojne oblasti obvestiti, če starši ne bodo predložili dokazila o posvetu z zdravnikom glede cepljenja. Starši, ki bodo posvet zavrnili, bodo morali plačati do 2500 evrov kazni.

V Sloveniji precepljenost proti ošpicam upada in v nekaterih zdravstvenih regijah ne dosega meje, ki zagotavlja kolektivno zaščito. Tudi koprska ne dosega meje varnosti; ta je sicer 95 odstotkov. Letos je bilo na ravni države zabeleženih 6 potrjenih okužb. A zaradi visoke nalezljivosti te bolezni, prihajajočih letovanj v tujini in tudi zaradi bližine Italije strokovnjaki opozarjajo na možnost množičnega pojava te bolezni tudi pri nas.

Ošpice spadajo med najbolj nalezljive bolezni. En bolnik lahko okuži tudi do 18 dovzetnih oseb. Do okužb največkrat prihaja v zdravstvenih ustanovah, kjer zaradi še ne potrjenih simptomov ljudje iščejo pomoč, virus pa v prostoru ostane živ še nekaj ur. Ta bolezen bi se lahko znova vnesla tudi v Sloveniji, ocenjuje doktorica iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje: "V Sloveniji smo imeli glede precepljenosti proti ošpicam dolga leta zelo ugodno situacijo, visoko precepljenost, in smo na nek način tudi malo zaspali in pozabili na ozaveščanje o pomenu cepljenja. Zato bi lahko na tem področju nedvomno naredili več. Seveda so za to potrebna tudi dodatna sredstva."

Podatek, da je koprska zdravstvena regija z manj kot 93 odstotki cepljenih otrok med slabše precepljenimi, je ravnateljico vrtca Semedela Nives Prša negativno presenetil. Sploh zaradi visokega odstotka vključenih otrok v vrtce: "Pomeni, da je tudi med nami, v vrtcu, kar nekaj otrok, ki niso cepljeni, česar iz zdravniških potrdil pravzaprav ne razberemo. To pa lahko ogroža varnost oziroma zdravje tistih otrok, ki iz zdravstvenih razlogov ne smejo biti cepljeni. Niti odrasli nismo imuni."

Zdravniško potrdilo ob vpisu otroka v šolo ali v vrtec sicer vsebuje podatek o tem, ali je otrok cepljen. Vendar pa to ni pogoj za vpis. Tudi pediatri so zaskrbljeni, pravi zdravnica Martina Trobec Kralj: "Žal je vedno več mladih staršev, ki se bojijo bolj cepljenja kot bolezni. Bolezen je lahko zelo huda, poteka z visoko temperaturo, z izpuščaji, s prehladnimi znaki, ampak ne samo to. Lahko tudi pride do zapletov, tudi do najhujših zapletov, do encefalitisa in tudi do smrti."

Primerov okužb v Koprskem zdravstvenem domu do zdaj niso zabeležili, so pa obravnavali nekaj primerov sumov. Za to imajo tudi izdelan poseben protokol, ki poleg zdravstvenih delavcev v ambulanti, vključuje še takojšnjo izolacijo in laboratorijske preiskave, poziv epidemiologu in organizacijo prevoza odvzetih vzorcev v ljubljanski mikrobiološki laboratorij ter morebitno pripravo prostora na infekcijski kliniki.

Prispevek Mateje Brežan: