Tehnologija je olajšala marsikateri vidik opravljanja delovnih zadolžitev. Z vsesplošno digitalizacijo pa prihajajo tudi tveganja. Foto: iz filma Brez pik in vejic, arhiv MMC
Tehnologija je olajšala marsikateri vidik opravljanja delovnih zadolžitev. Z vsesplošno digitalizacijo pa prihajajo tudi tveganja. Foto: iz filma Brez pik in vejic, arhiv MMC

Med epidemijo so razsežnosti digitalizacije prišle še bolj do izraza kot sicer. Tehnologija, ki je po eni strani pomagala preseči omejitve in omogočiti kolikor toliko normalno delo in učenje, je po drugi strani povečala odvisnost in ranljivost. Doktorska kandidatka na Fakulteti za šport, Zinka Kosec: "V osnovi se moramo zavedati, da so vsa digitalna orodja v redu, dokler nam pomagajo, dokler smo z njimi lahko bolj učinkoviti. Lahko naredimo več in nas pri tem podpirajo. Ko pa digitalno orodje primemo v roke zaradi tega, ker se dolgočasimo in pametni telefon usmerja naše razmišljanje, določa, kaj bomo gledali, takrat pa kot osebe izginemo."

Pomembno je, da se te nevarnosti zavedamo in jo skušamo čim bolj nevtralizirati. Temu je bila, kot pojasnjuje predstavnica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Irena Jaklič Valenti, namenjena tudi osrednja tema tokratne konference, ki se je med drugim lotila digitalnega razstrupljanja. "Torej odklapljanja od tehnike, od orodij, ki jih imamo neprestano pri sebi, to so mobilni telefoni, službeni in osebni, računalniki, tablice."

Obalni kadrovski izzivi so potekali v okviru Dnevov slovenskih svetovalnih središč, ki povezujejo območne izpostave sindikata in lokalna svetovalna središča za izobraževanje odraslih pri ljudskih univerzah. Koprska univerza, kot pravi Petra Verbič, vsako leto kandidira na različnih evropskih projektih: "In v okviru tega imamo potem razpise za temeljne poklicne kompetence, svetovanje za zaposlovanje, izobraževanje učiteljev in ostalih izobraževalcev. Poleg tega imamo tudi svoje plačljive tržne programe."

Portoroško konferenco sta sofinancirala Ministrstvo za izobraževanje in Evropska unija.