Poslovna stavba Intereurope v Kopru. Foto: Radio Koper Foto:
Poslovna stavba Intereurope v Kopru. Foto: Radio Koper Foto:

Intereuropa v maju praznuje 70. obletnico obstoja. Jutri bo vodstvo predstavilo poslovne rezultate koncerna v prvem letošnjem trimesečju in načrte za letošnje leto. Pred leti jo je na dno spravil nepremišljen nakup v Rusiji, zdaj se kazalci obračajo navzgor, poslovanje se je stabiliziralo. Banke lastnice so se odločile, da Intereuropo prodajo, nato se je postopek ustavil. Resen namen, da koprsko logistično podjetje prevzame, ima Pošta Slovenije.

V Pošti sicer ne potrdijo, a niti ne zanikajo informacije o po prevzemu Intereurope. Napovedujejo pa, da bodo v prihodnosti vstopali na nova področja poslovanja.

Skupino nameravajo oblikovati v vse bolj paketno logistično podjetje, ki bo vključevalo tudi informacijske storitve. Tako se pripravljajo na globalne poštno-logistične trende, na upadanje klasičnih poštnih storitev. Pošta Slovenije načrtuje svoj razvojni program do leta 2022; prenova je v zaključni fazi, a načrtov glede strateških odločitev in poslovnih partnerstev ne razkrivajo.

Neuradno smo izvedeli, da Pošta resno načrtuje prevzem Intereurope, a je bankam lastnicam postavila rok, do katerega se morajo odločiti za prodajo. Konzorcij bank je namreč pred tremi leti začel prodajni postopek, a se je edini resnejši kupec umaknil, ker se niso uspeli dogovoriti o ključnih pogojih. Banke, ki imajo v lasti približno 70 odstotkov Intereurope, so prodajo nato ustavile, zdaj se jim s prodajo očitno ne mudi več.

Medtem se je Intereuropa po letih hude krize - eden glavnih razlogov zanjo je prerazkošna naložba v ruski logistični center - postavila na noge. Lani so sicer kljub štirim milijonom dobička iz poslovanja beležili izgubo. Zanjo torej ni bilo krivo slabo poslovanje, temveč slabitev odloženih davkov. Uspeli so odplačati kar 17 milijonov evrov posojil ter prodati nekaj nepremičnin.

Prispevek :