Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo z odločbo zahteva od družbe Martex v stečaju odstranitev vreč z odpadki do konca letošnjega junija. Stečajni upravitelj pa je zoper izdano odločbo vložil tožbo na upravno sodišče, pri čemer pa ni podal predloga za začasno zadržanje izvršitve izdane odločbe, sporočajo z omenjenega ministrstva. Na novogoriškem tožilstvu je zadeva še vedno v preiskavi, medtem ko z novogoriškega okrožnega sodišča sporočajo, da je tožilstvo po prvotni zahtevalo še razširitev preiskave proti Alanu Devetaku iz slovenskega zamejstva v Italiji, proti srbskemu državljanu in proti določeni pravni osebi. Preiskovalni sodnik je pri zadnji sklenil, da krajevno sodišče ni pristojno v tem delu.

Kakor koli, odgovorni za odložitev odpadkov na Martexu so preiskovani zaradi kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. V lokalni skupnosti pa nestrpno čakajo na rešitev. Župan občine Renče-Vogrsko, Tarik Žigon: "Stečajni upravitelj me je tudi seznanil, da je že pridobil nekatere ponudbe in da bo začel odvoz teh odpadkov."

Ali to drži in še druga pojasnila smo želeli dobiti od stečajnega upravitelja Martexa, Blaža Poljanška, a se nam je ob večkratnih poskusih izmikal.