Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

"Hči se je v začetku poletja odločila za cepljenje," opisuje sogovornica. "Odločila se je zato, da se ne bi pogosto testirala, načrtovala je dopust v tujini. Doma smo bili vsi cepljeni in s to odločitvijo ni imela težav."

Poklicala je v cepilno ambulanto, da bi jo naročili na cepljenje: "Vprašala sem, kako je za mladoletne, napotili so me na pediatrinjo, ki pa mi je rekla, da se lahko gre cepit brez spremstva, saj ima 17 let in da če se ji mudi, naj gre tja, kjer cepijo nenaročene."

Bilo je v začetku poletja, ko je bilo zanimanje za cepljenje veliko, nanj se je čakalo v vrstah: "Po dveh urah čakanja je zmanjkalo cepiva Pfizer, ostal je samo Janssen in se je ... lahko bi rekli, odločila, da se vseeno cepi. Nihče ni preveril starosti, niti za dokument je niso vprašali."

Mama je bila nad tem šokirana, hčeri je svetovala: "Bodi pozorna, karkoli je čudnega, takoj povej. Na srečo ni bilo nič. Še vedno razmišljam, kaj bi lahko šlo narobe."

Čez nekaj mesecev je sledil klic z inšpektorata, pred dnevi so jim pojasnili potek cepljenja. Iz Zdravstvenega doma Koper klica ali opravičila niso prejeli. Strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak pravi, da so eno strokovno napako zaznali sami, preden je prišla v javnost informacija o več kot sto primerih v Sloveniji. Nato so pri pregledu dokumentacije opazili nekaj primerov cepljenih oseb, ki bi v tem letu dopolnili 18 let: "Šlo je za primere, ko je bila letnica rojstva pravilna, a je do dopolnjenega 18. leta manjkalo od nekaj dni do nekaj mesecev. Vsem prizadetim se opravičujem."

Zdravstveni inšpektorat je 47 preiskanih primerov že predal Zdravniški zbornici, z domnevnimi nepravilnostmi se ukvarja tudi specializirano državno tožilstvo.