Letošnja sezona je v čebelarstvu na območju celotne Slovenije izjemno slaba. Foto: BoBo
Letošnja sezona je v čebelarstvu na območju celotne Slovenije izjemno slaba. Foto: BoBo

Slabo sezono izkazujejo tudi podatki merilnih postaj za spremljanje medenja. Enako stanje je tudi na primorskem. Čebelarsko društvo Nova Gorica združuje 112 članov. Spomladanska pozeba je za čebelarstvo naredila največ škode poved predsednik Izidor Šuligoj: "Februar je bil zelo topel, tako, da je vzpodbudilo razvoj. Zatem je prišla pa pozeba. Več ali manj je to vplivalo na čebele. Na splošno se vidi, da sadja letos ni, čeprav so čebele opraševale, ampak cvetelo ni. Tako da stanje ni bilo ugodno ne za čebele ne za kmetijstvo."

Letošnji pridelek le večinoma le kilogram na panj. Martin Hozjan ima 35 panjev: "V mojem čebelarstvu še nismo imeli tako slabe letine. S tem se moramo sprijazniti, bo pa drugo leto boljše. Za časa akacije smo morali čebele celo krmiti, da so lahko preživele. Nekaj smo nabrali na lipi, toliko, da bo medu za pokušino."

Glede na izjemno slabo letino se je kmetijsko ministrstvo odločilo, da bo čebelarjem finančno pomagalo. Čebelarka Aleksandra Vidmar je letos sledila le temu, da je ohranila čebele: "Ogromno je bilo treba hranit, ogromno dela in truda je bilo res veliko letos."

Finančne pomoči države so prav zato čebelarji veseli, čeprav bo pokrila le ceno sladkorja za hrano čebelam. Predvideno je izplačilo 9 evrov na čebeljo družino tistim, ki jih imajo najmanj 150, 13 evrov ekološkim čebelarjem in šest in pol evra tistim, ki imajo od deset do 149 družin.