Novinarska konferenca sindikata upravljavcev dvigal o položaju delavcev, ki niso zaposleni v Luki Koper. Foto: Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Foto:
Novinarska konferenca sindikata upravljavcev dvigal o položaju delavcev, ki niso zaposleni v Luki Koper. Foto: Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Foto:

Predstavniki Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti so predstavili in pojasnili svoje videnje problematike Izvajalcev pristaniških storitev ali na kratko IPS-ov, ki jo državne institucije v zadnjih mesecih pretirano negativno aktualizirajo. Ne gre za prakso, ki bi jo iznašla Luka, saj tudi številne državne institucije za izvajanje določenih storitev nimajo lastnih zaposlenih, temveč najemajo zunanje delavce - od varnostnih služb do čistilnih servisov. Tudi sicer je narava dela v pristanišču taka, da se potrebe po pristaniških storitvah vsak dan spreminjajo. Sindikat žerjavistov se zavzema za postopno reševanje, da bi se izognili negativni bilanci podjetja, hkrati pa zagotovili dostojno plačilo za delo, ki ga opravijo tako imenovani IPS delavci.

Sindikati žerjavistov pomorskih dejavnosti so si vedno prizadevali za rešitev problematike IPS delavcev v Luki. Maja leta 2011 so podprli njihov protest in vztrajajo, da je potrebno za enako delo delavcu zagotoviti enako plačilo in pravice. Kot pravi predstavnik sindikata : "V mesecu maju smo zaradi nepričakovanega in nenačrtovanega porasta prometa predlagali upravi dodatne zaposlitve, kajti tudi redno zaposleni čutimo pomanjkanje kadrov in zdelo se nam je, tudi zaradi postopnega reševanja problematike IPS, da bi bilo najbolje vzeti kar delavce iz IPS-ov, ki so že usposobljeni, delajo z različno mehanizacijo. Predlagali smo, da bi zaposlili približno sto delavcev."

Kot pravijo še v sindikatu, je rešitev problema izvajalcev pristaniških storitev v rokah zakonodajalca in splošne politične volje. Upravo pa jo pozivajo, da čim prej pripravi program neposrednega zaposlovanja delavcev IPS-ov na način, ki bo stroškovno vzdržen in bo - če že ne dokončno, pa vsaj začasno - rešil to problematiko.

Prispevek je pripravil Lado Bandelj.