Foto: MONG/Klub Zagon
Foto: MONG/Klub Zagon

Novogoriška mestna občina že dvajset let sodeluje v akciji Evropski teden mobilnosti. Na začetku zgolj s preventivnimi akcijami, v zadnjih letih pa tudi s trajnimi ukrepi za aktivnejšo mobilnost, je dejal podžupan Simon Rosič: "Umeščeni smo neposredno ob mejo, kjer imamo s sosednjo Gorico jasen cilj, da ustvarimo skupno somestje, kjer bo glavno prevozno sredstvo kolo."

Sistem izposoje koles Go2Go, ki deluje od marca, ima že blizu 700 registriranih uporabnikov. V kratkem ga bodo povezali čezmejno, s sistemom izposoje koles v sosednji Gorici. Občina načrtuje tudi njegovo širitev z dodatnimi trinajstimi postajami. Mateja Zoratti: "Načrtovane so na Cankarjevi in Rejčevi ulici, na železniški postaji, v Rožni Dolini, dve dodatni v Solkanu in v Kromberku. S to širitvijo resnično želimo korenito zmanjšati uporabo avtomobila v mestnem območju, zlasti za kratke poti."

Sredstva bodo iskali preko evropskega mehanizma za urbani trajnostni razvoj. V izposojo pa bi radi ponudili tudi tandem in tovorno kolo, ki omogoča prevoz lažjega tovora in mlajših otrok. Peter Žnidaršič iz podjetja Nomago: "Tovorna kolesa so čedalje bolj popularna. Vidimo, da je to nek segment, ki se ga da razviti, ki bi zelo pozitivno vplival na urbani promet."

Za najem dveh koles iz sistema Go2Go pa so se odločili na novogoriški območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki ju bodo uporabljali v službene namene.